Reprezentantul României la OMS , Alexandru Rafila, a vorbit în cursul zilei de ieri despre situația României cu privire la infecția cu COVID-19 în Europa. Acesta contrazice Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor care plasa România pe locul doi în ceea ce privește numărul cazurilor noi de îmbolnăviri. Potrivit acestuia, România se află pe locul al treilea, după Luxemburg și Spania.
Medicul Alexandru Rafila nu vine cu vești îmbucurătoare, căci așa cum arată statisticile, țara noastră nu se poziționează bine nici la numărul de îmbolnăviri noi zilnice, dar nici la rata mortalității. Potrivit ultimelor date publicate luni, 17 august, de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, România este cotată pe alt treilea loc în UE, cu o rată de infectare de 89, dar pe primul loc privind rata de mortalitate COVID-19, aceasta fiind de 3.0 la suta de mii de locuitori.
Potrivit raportului mai sus menționat, o rată de infectare mai mare decât a României o are Spania – 115,7 și Luxemburg, cea mai mare – 121,2. La polul opus se află Belgia – 65,8 și Malta – 87,1, cu rate mai mici decât în cazul țării noastre:
„Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxemburg la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte țări care au trecut printr-un număr mare de infecții, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri”, a afirmat dr. Alexandru Rafila, potrivit realitatea.net.
Președintele Societății Române de Microbiologie își exprimă îngrijorarea față de transmiterea comunitară a virusului la noi în țară, în ciuda măsurilor de resricție existente. Acesta confirmă existența unui număr mare de îmbolnăviri, iar motivul ar putea avea legătură cu ignorarea recomandărilor făcute de autorități.
„Avem foarte multe cazuri, într-adevăr, asta înseamnă că există o transmitere comunitară și că măsurile de sănătate publică nu și-au făcut efectul, fie populația nu este aderentă la recomandările autorităților. Cred că mai avem de lucru în planul comunicării și convingerii oamenilor că trebuie să fie parte din acest proiect național de limitare a transmiterii, care trebuie să continue pe o perioada medie”, a concluzionat medicul, potrivit realitatea.net.