19 ian. 2024 | 17:09

De la ce vârstă pot fi angajați legal copiii și în ce condiții speciale. Care este limita din țările UE

Social
De la ce vârstă pot fi angajați legal copiii și în ce condiții speciale. Care este limita din țările UE
Reguli pentru angajatori. La ce vârstă pot fi angajați copiii în țările UE. Cum arată programul de muncă al minorilor.

Vrei să angajezi minori? În Uniunea Europeană (UE) se aplică reguli speciale pentru angajarea persoanelor sub 18 ani, în funcție de tipul de activitate ce urmează să desfășoare, programul de studii și nu numai. Ce reguli trebuie respectate pentru fiecare categorie de vârstă.

Angajarea copiilor, un subiect controversat

Angajarea minorilor este un subiect care generează dezbateri cu opinii atât pozitive, cât și negative asupra problemei. Pe de o parte, munca le poate oferi tinerilor o experiență valoroasă, ajutându-i să învețe noi abilități și să câștige bani de la vârste adolescente.

Pe de altă parte, problema nu este lipsită de riscuri privind sănătatea și educația minorilor. Tinerii sunt viitorul fiecărui popor și, într-un moment unic al vieții, precum vârsta adolescentă, protecția și dezvoltarea lor sunt cruciale. Tocmai de aceea, UE a impus unele reglementări în acest sens.

Citește și: Acte necesare pentru ieșirea din țară cu un copil minor. Ce trebuie să știe părinții care călătoresc în străinătate

La ce vârstă pot fi angajați copiii în țările UE

Liderii europeni au stabilit reguli stricte privind angajarea persoanelor minore. În general, copiii cu vârsta sub 15 ani nu pot fi angajați decât în activități culturale, artistice, sportive sau de publicitate și asta numai dacă au fost aprobate în prealabil de către autoritatea competentă.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 15 ani pot face munci ușoare sau pot exercita activități în cadrul unui program de formare/experiență de muncă sau practică profesională. Toți angajatorii europeni sunt obligați să aibă grijă de sănătatea și siguranța lor și să îi informeze despre riscurile la care se expun.

Limita orelor de muncă și pauzele acordate copiilor

Când un angajator angajează minori, trebuie să țină cont de limite privind orele de muncă acordate acestora. În cazul în care copiii lucrează mai mult de 4-5 ore, trebuie să le asigure o pauză de minimum 30 de minute. Dacă între timp studiază, beneficiază de zile libere, conform cu legislația.

Citește și: De la ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă, de fapt. Ce spune legea din România

Reguli privind munca minorilor de 15 ani

UE a stabilit reguli clare privind condițiile de muncă pentru copii, în funcție de vârsta pe care o au. Astfel, dacă un angajator angajează minori sub 15 ani, adică de 14 ani, vârstele mai mici fiind interzise, trebuie să țină cont de următorul program de muncă:

  • Stagiu de formare/practică: 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână;
  • Activități în timpul semestrelor școlare: 2 ore pe zi de școală și 12 ore pe săptămână, dacă legislația permite aceste lucruri;
  • Când școala este închisă: 7 ore pe zi și 35 de ore pe săptămână.

Copiii cu vârste de la 15 ani în sus pot să muncească, potrivit legislației europene, maximum 8 ore. În cazul în care învățământul obligatoriu de zi a fost încheiat, copiii se pot implica în activități ușoare, timp de 7 ore pe zi și 35 de ore pe săptămână.

Important! Copiii sub 15 ani nu se angajează cu program de muncă între ora 20:00 și ora 06:00, potrivit reglementărilor europene, publicate pe site-ul europa.eu.

La fiecare 24 de ore de muncă, minorii trebuie să beneficieze de 14 ore libere. Pe săptămână, angajatorii trebuie să le ofere liber cel puțin 2 zile, preferabil consecutive, dacă este posibil.

Reguli privind munca minorilor de 15-18 ani

În ceea ce privește munca depusă de minorii cu vârste între 15 și 18 ani, care au încheiat învățământul de zi obligatoriu prevăzut de legislația națională, regulile sunt ușor diferite în anumite privințe. Copiii din această categorie pot să lucreze maximum 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână.

Important! Copiii cu vârsta de 15-18 ani nu au voie să lucreze între ora 22:00 și ora 06:00, nici între ora 23:00 și ora 07:00.

La fiecare 24 de ore lucrate, angajatorii trebuie să le ofere liber 12 ore consecutive, iar la un interval de 7 zile trebuie să beneficieze de minimum 2 zile de odihnă, preferabil consecutive, dacă este posibil.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cozonacul cu umplutură de fistic, vedetă pe masa de Crăciun. Rețeta devenită virală pe internet
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Pensionarii care primesc PENSII DIFERITE de la 1 ianuarie
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro