Vrei să angajezi minori? În Uniunea Europeană (UE) se aplică reguli speciale pentru angajarea persoanelor sub 18 ani, în funcție de tipul de activitate ce urmează să desfășoare, programul de studii și nu numai. Ce reguli trebuie respectate pentru fiecare categorie de vârstă.
Angajarea minorilor este un subiect care generează dezbateri cu opinii atât pozitive, cât și negative asupra problemei. Pe de o parte, munca le poate oferi tinerilor o experiență valoroasă, ajutându-i să învețe noi abilități și să câștige bani de la vârste adolescente.
Pe de altă parte, problema nu este lipsită de riscuri privind sănătatea și educația minorilor. Tinerii sunt viitorul fiecărui popor și, într-un moment unic al vieții, precum vârsta adolescentă, protecția și dezvoltarea lor sunt cruciale. Tocmai de aceea, UE a impus unele reglementări în acest sens.
Liderii europeni au stabilit reguli stricte privind angajarea persoanelor minore. În general, copiii cu vârsta sub 15 ani nu pot fi angajați decât în activități culturale, artistice, sportive sau de publicitate și asta numai dacă au fost aprobate în prealabil de către autoritatea competentă.
Copiii cu vârsta cuprinsă între 14 și 15 ani pot face munci ușoare sau pot exercita activități în cadrul unui program de formare/experiență de muncă sau practică profesională. Toți angajatorii europeni sunt obligați să aibă grijă de sănătatea și siguranța lor și să îi informeze despre riscurile la care se expun.
Când un angajator angajează minori, trebuie să țină cont de limite privind orele de muncă acordate acestora. În cazul în care copiii lucrează mai mult de 4-5 ore, trebuie să le asigure o pauză de minimum 30 de minute. Dacă între timp studiază, beneficiază de zile libere, conform cu legislația.
Citește și: De la ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă, de fapt. Ce spune legea din România
UE a stabilit reguli clare privind condițiile de muncă pentru copii, în funcție de vârsta pe care o au. Astfel, dacă un angajator angajează minori sub 15 ani, adică de 14 ani, vârstele mai mici fiind interzise, trebuie să țină cont de următorul program de muncă:
Copiii cu vârste de la 15 ani în sus pot să muncească, potrivit legislației europene, maximum 8 ore. În cazul în care învățământul obligatoriu de zi a fost încheiat, copiii se pot implica în activități ușoare, timp de 7 ore pe zi și 35 de ore pe săptămână.
Important! Copiii sub 15 ani nu se angajează cu program de muncă între ora 20:00 și ora 06:00, potrivit reglementărilor europene, publicate pe site-ul europa.eu.
La fiecare 24 de ore de muncă, minorii trebuie să beneficieze de 14 ore libere. Pe săptămână, angajatorii trebuie să le ofere liber cel puțin 2 zile, preferabil consecutive, dacă este posibil.
În ceea ce privește munca depusă de minorii cu vârste între 15 și 18 ani, care au încheiat învățământul de zi obligatoriu prevăzut de legislația națională, regulile sunt ușor diferite în anumite privințe. Copiii din această categorie pot să lucreze maximum 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână.
Important! Copiii cu vârsta de 15-18 ani nu au voie să lucreze între ora 22:00 și ora 06:00, nici între ora 23:00 și ora 07:00.
La fiecare 24 de ore lucrate, angajatorii trebuie să le ofere liber 12 ore consecutive, iar la un interval de 7 zile trebuie să beneficieze de minimum 2 zile de odihnă, preferabil consecutive, dacă este posibil.