18 ian. 2024 | 19:57

De la ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă, de fapt. Ce spune legea din România

Social
De la ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă, de fapt. Ce spune legea din România
La ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă. Cum trebuie să procedeze părinții, potrivit legii din România.

Este firesc ca, în calitate de părinte, să îți faci griji când copiii rămân fără supraveghere. Cât timp au încredere în ei și se acomodează cu ideea de a fi independenți, atât cât se poate, experiența poate fi una plăcută, nu neapărat negativă. Ce stabilește însă legea din România în acest sens?

La ce vârstă poate rămâne un copil singur acasă

Indiferent că este vorba despre o vreme nefavorabilă, o ședință neașteptată la locul de muncă sau o sarcină importantă care a eșuat, probabil că te vei întâlni cu momente când va trebui să îți lași copilul singur acasă, fără să poți apela la cineva care să te ajute.

Limitele impuse de părinți privind timpul petrecut fără supraveghere pot varia în funcție de vârsta și nevoile copilului. Este evident că un copil de 5 ani nu poate fi lăsat singur acasă, însă în cazul unui adolescent de 16 ani s-ar putea crede că lucrurile stau diferit.

Cum rămâne cu copiii de vârstă școlară medie? Ca părinte, poate fi greu să știi dacă este pregătit sau nu pentru a sta singur acasă. De multe ori, decizia este redusă la judecata părintelui. În România însă, există o lege care stabilește vârsta minimă la care copiii pot fi lăsați nesupravegheați acasă.

Citește și: Acte necesare pentru ieșirea din țară cu un copil minor. Ce trebuie să știe părinții care călătoresc în străinătate

Ce spune legea din România despre copiii rămași acasă nesupravegheați

„Legea spune că limita de vârstă pentru a lăsa un copil singur acasă este de 14 ani. Pe de altă parte, practica arată că unii copii pot rămâne singur acasă chiar și la 10 ani, în timp ce părinții fac cumpărături.

De asemenea, copiii cu vârste între 10 și 11 ani încep să meargă și la școală singuri și se întorc acasă tot singuri”, au explicat specialiștii în domeniul juridic.

Copiii sub 7 ani trebuie supravegheați 24 din 24

Poate ești încrezător în maturitatea copilului tău, ceea ce nu este un lucru rău, însă sfatul specialiștilor este să se țină cont de prevederile legale. În funcție de categoria de vârstă din care face parte minorul, recomandările pot suna diferit. Iată ce trebuie să ai în vedere!

Ca regulă generală, copiii cu vârste sub 7 ani nu ar trebui lăsați nesupravegheați acasă nici măcar un minut. Ei trebuie să stea în prezența unui adult toată ziua. Cei cu vârste între 8 și 10 ani ar avea voie să stea singuri acasă maxim o oră jumătate, pe timp de zi (de evitat seara).

Citește și: Proiect de lege: Minorii vor avea interzis pe Facebook sau Instagram până la 16 ani fără acordul părinţilor

Cum pot proceda părinții în cazul adolescenților

Copiii cu vârste de aproximativ 11-12 ani pot fi lăsați singuri acasă, fără a se afla așadar sub supravegherea unui adult, pe timp de zi, maxim trei ore. Nu se acceptă însă să rămână singuri pe timp de noapte, subliniază specialiștii în domeniul juridic.

În ceea ce privește minorii cu vârste sub 15 ani, aceștia nu au voie să rămână nesupravegheați pe timp de noapte. Odată cu împlinirea vârstei de 16-17 ani, copilul poate fi lăsat nesupravegheat pe timpul nopții, uneori chiar și pentru două zile consecutive, potrivit specialiștilor.

Parteneri
Se spală sau nu în a treia zi de Paște? Ce spun preoții despre Marțea Albă
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Capital.ro
Produsul tradițional preferat de români care nu va mai avea același gust. UE a dat directiva
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Anunțul AȘTEPTAT de TOȚI pensionarii! VIN TALOANELE MĂRITE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro