De ce zborul cu avionul este mai sigur ca niciodată. Riscul de accidente mortale la un minim istoric

de: Ștefan R. Apostol
04 09. 2024

În acest an, pe 1 ianuarie s-au împlinit 110 ani de la primul zbor comercial cu avionul, de la Saint Petersburg spre Tampa, în statul american Florida. De atunci și până astăzi, odată cu evoluțiile tehnologice, s-a dovedit că zborul cu avionul este mai sigur ca niciodată. Cu toate astea, mulți s-au întrebat de ce zborul cu avionul este mai sigur ca niciodată? În același context, statistica ne arată că riscul de accidente mortale, culmea, a ajuns la un minim istoric.

S-au împlinit 110 ani de la primul zbor comercial cu avionul

La 1 ianuarie 1914, prima linie aeriană de pasageri din lume a decolat din St. Petersburg, Florida, și a aterizat la destinația sa din Tampa, la aproximativ 27 km distanță.

Petersburg-Tampa Airboat Line a fost un proiect de scurtă durată, doar patru luni, dar a deschis calea pentru zborul cu avionul transcontinentale zilnice de astăzi. Potrivit Asociației Internaționale de Transport Aerian, pilotul primului zbor a fost Tony Jannus, un experimentat pilot de teste.

110 ani de la primul zbor comercial cu avionul

Primul pasager plătitor a fost Abram C. Pheil, fost primar al orașului St. Petersburg, iar zborul lor scurt peste golf până la Tampa a durat 23 de minute. Ei au zburat într-un aparat proiectat de Thomas Benoist, un antreprenor în domeniul aviației din St. Louis, potrivit State Historical Society of Missouri.

De ce zborul cu avionul este mai sigur ca niciodată?

De atunci, și până la acest moment, zborurile cu avionul aveau să se schimbe, mai ales după apariția motorului cu reacție, invenția celebrului inginer român Henry Coandă.

Ba mai mult de-atât, deși mulți credeau, și mai cred și azi, că zborul cu avionul este nesigur, în ciuda unui șir de accidente de zbor foarte mediatizate, călătoriile cu avionul sunt încă foarte sigure, spun experții.

În august a.c., conform unui nou studiu, se pare că zborul cu avionul este mai sigur ca niciodată. După cum au concluzionat cercetătorii de la MIT, riscul unui deces în urma călătoriilor aeriene comerciale a fost de 1 la fiecare 13,7 milioane de îmbarcări de pasageri la nivel global în perioada 2018-2022.

Vorbim, șadar, de o îmbunătățire semnificativă față de 1 la 7,9 milioane de îmbarcări în perioada 2008-2017 și departe de 1 la fiecare 350 000 de îmbarcări care au avut loc în perioada 1968-1977, constată studiul.

„Siguranța aviatică continuă să se îmbunătățească. Ai putea crede că există un nivel de risc ireductibil sub care nu putem coborî.

Și totuși, șansa de a muri în timpul unei călătorii cu avionul continuă să scadă cu aproximativ 7% anual și continuă să scadă de două ori în fiecare deceniu.”, spune Arnold Barnett, profesor la MIT și coautor al unei noi lucrări care detaliază rezultatele cercetării.

Riscul de accidente mortale la un minim istoric

Studiul amintit aduce în atenția opiniei publice un alt fapt, aproape ironic dacă putem spune așa, anume riscul de accidente mortale la un minim istoric. Concuzia studiului spune că pasagerii sunt de aproximativ 39 de ori mai în siguranță decât erau în perioada 1968-1977.

În general, pentru a studia decesele în timpul operațiunilor normale ale companiilor aeriene, cercetătorii au utilizat date de la Flight Safety Foundation, Banca Mondială și International Air Transport Association.

Pentru a evalua riscurile legate de transportul aerian, experții au folosit o varietate de măsurători, inclusiv decese per miliard de mile parcurse de pasageri și accidente mortale per 100.000 de ore de zbor.