Vladimir Putin, poate că nu ați observat niciodată, dar are un mers puțin ciudat. Acum, cercetătorii cred că știu de ce. Aceștia sunt de părere, că cel mai probabil este vorba de antrenamentul KGB. În afară de mersul său, unii specialiști au mai explicat un anume aspect. Au încercat, de fapt, să explice de ce Vladimir Putin nu își mișcă mâna dreaptă ca pe stânga, atunci când merge.
Profesorul de neurologie Bastiaan Bloem din Olanda și colegii săi au observat câteva aspecte ciudate la președintele rus. Aceștia spun că Putin merge adesea cu brațul drept ținut rigid, în timp ce brațul stâng se mișcă liber.
„Am fost frapați să găsim mai multe înregistrări consecutive pe YouTube cu Vladimir Putin, manifestând o oscilație clar redusă a brațului drept.
Căutând posibile explicații, am dat peste un manual de pregătire al fostului KGB rusesc. Conform acestui manual, agenții KGB erau instruiți să își țină arma în mâna dreaptă, aproape de piept.
Să avanseze cu o parte, de obicei cea stângă, ceea ce se presupune că le permitea subiecților să scoată arma cât mai repede posibil atunci când se confruntau cu un inamic.”, au scris Bloem și colegii săi, conform NBC News.
Bloem este specialist în tulburări de mișcare. El și unii colegi s-au întrebat pentru scurt timp dacă nu cumva ar putea fi vorba de boala Parkinson, care poate provoca mișcări rigide.
La fel cum observatorii de la Kremlin se uitau peste fotografii în timpul Războiului Rece din Uniunea Sovietică pentru a vedea cine era la putere și cine nu, grupul a căutat alte dovezi în videoclipuri.
Ei au văzut același mers ciudat la premierul Dmitri Medvedev. L-au descoperit și la alți doi foști miniștri ai apărării și la un comandant militar pe nume Anatoli Sidorov.
„Acest nou model de mers, pe care îl numim mersul pistolarului, este rezultat dintr-o adaptare comportamentală. Posibil declanșată de KGB sau de alte forme de antrenament pentru arme.
Aici cursanții sunt învățați să țină mâna dreaptă aproape de piept în timp ce merg, ceea ce le permite să scoată rapid o armă atunci când se confruntă cu un inamic”, au concluzionat ei.
Aceeași explicație a fost dată recent de Adina Anghelescu, jurnalist cu experiență în relatări despre război și de investigații. Anterior, s-a prezis că ar putea fi vorba de efectele acute ale difteriei din copilărie.
Alții au prezis chiar că suferă de sindromul Asperger, care îl împiedică să exploateze mișcarea completă a mâinii. Dar toate aceste afirmații au eșuat atunci când a fost văzut folosind ambele mâini în mișcări foarte dure și dificile, cum ar fi în Judo.