Ce a putut spune un soldat rus despre Vladimir Putin. Convorbirea lui a fost surprinsă de serviciile ucrainene

Ce a putut spune un soldat rus despre Vladimir Putin. Convorbirea lui a fost surprinsă de serviciile ucrainene
Soldații ruși demoralizați pe frontul din Ucraina

Trupele rusești sunt încă în ofensivă în mai multe puncte cheie din Ucraina. Dar, în tot acest timp, din ce în ce mai multe convorbiri interceptate de serviciile ucrainene scot la iveală haosul din rândurile soldaților ruși. În același timp, în cadrul acelorași convorbiri, sunt auziți alți soldați ruși spunându-și părerea despre Vladimir Putin, unii catalogându-l ca fiind un bătrân bolnav și senil.

Soldații ruși demoralizați pe frontul din Ucraina

Un nou clip video a fost dat publicității de autoritățile ucrainene, în care sunt arătați cinci soldați ruși care stau într-o clădire de cărămidă și sunt legați la ochi. O voce ucraineană îi interoghează. „Vorbește”, îi spune ofițerului rus al grupului. Ce mesaj ar dori să le transmită soldaților săi și rușilor de acasă?

„Sincer vorbind, ne-au păcălit. Tot ceea ce ni s-a spus a fost un fals. Le-aș spune băieților mei să părăsească teritoriul ucrainean.

Avem familii și copii. Cred că 90% dintre noi ar fi de acord să plece acasă.”, răspunde ofițerul, referindu-se la superiorii săi militari care stau la Moscova.

Își spun furia că au fost „păcăliți” să intre în război

Videoclipul de trei minute a fost filmat în condiții de constrângere. Soldații sunt în mod evident speriați. Și totuși, există numeroase interviuri similare cu prizonieri ruși care au circulat pe canalele de socializare ucrainene, exprimând sentimente similare.

La 3 luni de la invazia lui Vladimir Putin, este clar că un număr semnificativ de militari ai săi sunt demoralizați și reticenți în a lupta. Unii s-au predat. Alții și-au abandonat vehiculele și au pornit înapoi spre granița rusă pe jos, cărându-și armele și gențile, sugerează videoclipurile. Aceste episoade nu înseamnă că Kremlinul va eșua în încercările sale de a cuceri Ucraina, tactica sa trecând la bombardarea brutală a civililor.

Moralul scăzut în rândul trupelor rusești din Ucraina

Dar moralul scăzut în rândul trupelor invadatoare ar putea fi unul dintre motivele pentru care planul blitzkrieg al Rusiei de a copleși Ucraina pare să nu fi progresat cu viteza pe care și-ar fi dorit-o Putin. La Moscova s-a presupus că operațiunea va fi rapidă și de succes. Soldații au primit provizii de hrană și combustibil doar pentru două sau trei zile, sugerează videoclipurile.

Kremlinul pare să fi avut, de asemenea, o idee total eronată despre primirea pe care o vor avea. Mai mulți prizonieri de război au declarat că au fost asigurați că ucrainenii îi vor primi ca pe niște eliberatori. Forțele rusești se așteptau la flori și urale, nu la gloanțe și bombe, au spus ei.

„Unii dintre ei au crezut că sunt în exerciții militare. Nu au anticipat rezistența. Mulți sunt recruți născuți în 2002 sau 2003. Vorbim de băieți de 19 și 20 de ani.

Din 2014, guvernul rus își spală creierul populației cu ajutorul propagandei. Ei încearcă să facă Rusia să creadă că Ucraina nu este o țară reală și spun că monștrii fasciști au capturat-o.”, spun oficialii ucraineni.

Ce vrei de la el, e un bătrân nebun”

După clipul cu cei cinci prizonieri ruși, serviciile secrete ucrainene au dat publicității noi interceptări ale unor conversații dintre un soldat rus și soția acestuia. În convorbire, soldatul în cauză pare extrem de dezamăgit de ceea ce se întâmplă. Ba mai mult, făcând referire la discursul din 9 mai, „Ziua Victoriei”, soldatul spune că „Ce vrei de la el, e un bătrân nebun”

Soţia soldatului rus: Mai pe scurt, declaraţia lui de azi era o aiureală. Ce legătură este între Odesa, Donbas, Suvorov, Monomah şi cel de-al Doilea Război Mondial? Mai pe scurt, după parada asta a lui, sincer, toată ziua am tremurat.

Soldat rus: Ce vrei de la el, e un bătrân nebun.

Soţie: Tot discursul său de la paradă l-a legat de Ucraina, insinuând că, iată, luptăm cu fasciştii pe teritoriul nostru istoric acaparat cândva de Monomah, Suvorov şi o grămadă de nume a mai enumerat acolo.

Soldat: Aha. Hai şi om reface acum Uniunea Sovietică, la mama naibii! Lituania, Letonia, Estonia nu au fost parte a Rusiei, dar, hai să le cucerim şi pe ele, la naiba! Ucraina, Bielorusia. Cum de nu am atacat şi Bielorusia, cu tancurile de ce nu am intrat acolo, asta doar era în Uniunea Sovietică, a fost parte din teritoriul nostru.

Soţie: În Bielorusia tancurile noastre deja sunt în aşteptare, nu-ţi face griji.

Soldat: Aha. Doar că ele acolo nu stau pentru război.

Soţie: Nu pentru războiul cu Bielorusia, pentru că Bielorusia se va alipi şi singură imediat ce va avea nevoie Putin de asta.

Soldat: Păi să se alipească odată, de ce trebuie noi singuri aici să ne dăm duhul, la mama naibii?

Soţie: În cazul acesta va trebui să se împartă victoria cu ei, ce nu ți-e clar?

Soldat: Aha, victorie, noi aici încă nu am câştigat nimic.”

Volodimir Zelenski: „Ei sunt demoralizați. Sunt condamnați”

Într-un discurs video de joi, Volodimir Zelenski a insistat asupra aceluiași mesaj. Putin și-a trimis forțele invadatoare în Ucraina fără o misiune inteligibilă. „Ei sunt demoralizați. Sunt condamnați”, a declarat Volodimir Zelenski, spunându-le soldaților inamici să „plece acasă”.

Ucraina susține că a ucis câteva mii de soldați ruși. Această cifră ar putea fi o exagerare, dar miercuri, totuși, chiar și Kremlinul a recunoscut că 498 dintre militarii săi au murit, iar 1.591 au fost răniți, conform The Guardian.

Nu există nicio îndoială că Ucraina folosește disconfortul soldaților capturați în scopuri propagandistice. Mai multe videoclipuri arată tineri care își sună mamele în Rusia, care habar nu au că fiii lor luptă în Ucraina. Autoritățile ucrainene au deschis o linie telefonică de urgență pentru rudele rusești îngrijorate, într-o altă lovitură de PR.

Cu toate acestea, există un sentiment autentic că mulți militari ruși regretă că au venit vreodată în Ucraina, o călătorie care s-a încheiat pentru unii cu moartea sau cu dezamăgirea.