Este un zvon care pur și simplu nu va muri. Când au fost întrebați dacă virusul COVID-19 a fost conceput genetic într-un laborator, oamenii de știință au spus deja „nu” destul de ferm, dar problema originii noului coronavirus este puțin probabil să fie uitată atât de ușor.
Discuțiile în jurul acestui subiect au devenit și mai pertinente, deoarece oficialii informațiilor guvernamentale americane investighează sursa potențială a pandemiei, concentrându-se pe teoriile că ar fi putut avea originea într-un laborator, în ciuda tuturor probelor care indică faptul că SARS-CoV-2 nu este făcut de mână de om.
„Toate probele de până acum indică faptul că virusul COVID-19 este derivat în mod natural și nu este creat de om”, explică imunologul Nigel McMillan de la Institutul de Sănătate Menzies Queensland. ”Dacă ar fi să-l proiectați într-un laborator, schimbările de secvență nu au sens, deoarece toate probele anterioare v-ar spune că ar înrăutăți virusul. Nu există niciun sistem în laborator pentru a face unele dintre modificările găsite.”
La sfârșitul lunii martie, s-a descoperit un studiu publicat în Nature Medicine, în care cercetătorii au investigat datele genomice ale SARS-CoV-2 – în special secțiunile de legare a receptorului (RBD) ale virusului. Ca produs secundar al cercetării lor, ei au putut determina că SARS-CoV-2 nu a fost manipulat genetic.
”Prin compararea datelor secvenței genomului disponibile pentru tulpinile de coronavirus cunoscute, putem determina ferm că SARS-CoV-2 a provenit prin procese naturale”, a declarat la acea vreme unul dintre cercetători, imunologul Scripps Research Kristian Andersen.
”Două caracteristici ale virusului, mutațiile din porțiunea RBD a proteinei spike și coloana vertebrală distinctă, exclud manipularea de laborator ca o potențială origine pentru SARS-CoV-2.”
Deși este clar că virusul nu a fost creat în laborator, au existat îngrijorari continue cu privire la faptul că poate fost „a scăpat” de o unitate de cercetare, cu cea mai mare parte a speculațiilor – înțelese – axată pe Institutul de Virologie Wuhan (WIV). Cu toate acestea, rămân doar speculații. Washington Post a raportat recent că oficialii ambasadei SUA au avut probleme de siguranță cu privire la laborator în 2018, iar institutul a păstrat un virus de la lilieci strâns înrudit.
„Cea mai apropiată rudă cunoscută a SARS-CoV-2 este un virus de lilieci numit RaTG13, care a fost păstrat la WIV. Există unele speculații nefondate că acest virus a fost originea SARS-CoV-2”, explică microbiologul Universității din Sydney, Edward Holmes.
„Cu toate acestea, RaTG13 a fost prelevat dintr-o altă provincie din China (Yunnan) până unde COVID-19 a apărut pentru prima dată, iar nivelul de divergență a secvenței genomului între SARS-CoV-2 și RaTG13 este echivalent cu o medie de 50 de ani (și cel puțin 20 ani) de schimbare evolutivă „.
Acum, este important de reținut că virusurile pot muta natural oriunde – la gazdele animalelor, la oameni sau chiar în culturile celulare de laborator. Din păcate, este dificil să se stabilească unde și cum noul coronavirus și-a dobândit mutațiile, deși majoritatea cercetătorilor consideră că procesul a implicat o gazdă de animale.
În plus, cercetătorii continuă să investigheze dacă mutațiile necesare pentru provocarea noii boli au apărut înainte sau după ce SARS-CoV-2 a făcut saltul la oameni.
Institutul din centrul controversei a refuzat în mod repetat acuzațiile de a fi sursa pandemiei. În martie, șeful de cercetare a coronavirusului cu lilieci la WIV, Shi Zhengli, a explicat că, atunci când a primit pentru prima dată probe de la pacienții COVID-19 timpurii, a făcut imediat o anchetă minuțioasă la departamentul său, negăsind nicio potrivire între virusurile pe care laboratorul el lucra pe pacienți COVID-19.
La ceea ce putem fi de acord cu experții este că o pandemie ca aceasta nu este o surpriză. Oamenii de știință avertizează guvernele de ani buni că o nouă boală se află la orizont și că multe țări erau foarte slab pregătite. De exemplu, directorul Institutului Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase din SUA, Anthony Fauci, a declarat administrației americane venite din ianuarie 2017 despre inevitabilitatea unui „focar surpriză”, îndemnându-i să pregătească.
”Am fost conștienți de ceva vreme că un alt coronavirus, precum SARS și MERS înainte de acesta, ar putea provoca o pandemie, și, în multe privințe, apariția unui nou coronavirus cu potențial pandemic nu este o surpriză”, explică Universitatea La Trobe epidemiolog Hassan Vally.