Majoritatea oamenilor superstițioși țin cont de ziua de vineri care pică în data de 13 a calendarului. Unii se feresc să își pună anumite evenimente speciale atunci sau evită chiar să iasă din casă pentru să au credința că ceva rău li se va întâmpla. Cu toate astea, mulți dintre ei nu știu ce stă la baza superstiției sau care este legătura ei cu Cina cea de Taină. Află detalii mai puțin știute!
Multă lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13, dar cu toate astea puțini știu detalii despre superstiția în cauză sau rădăcina ei. Această temere pare să existe de la începutul lumii, dar ea a luat naștere abia în secolul al XX-lea.
Superstiția are la bază mai multe evenimente din mitologie și istorie precum: alungarea lui Adam și a Evei din Rai, pornirea potopului lui Noe și crucificarea lui Hristos. Toate acestea au avut loc într-o zi de vineri în data de 13.
De asemenea, sfârșitul cavalerilor templieri a fost tot într-o astfel de zi, dar legătura a venit mai târziu. Mai mult decât atât, se pare că teama de numărul în sine pornește de la scrierile din Noul Testament: „Vinerea este considerată o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificării, şi la fel de nenorocos este şi numărul 13, care este asociat cu Cina cea de Taină”.
Media și guvernele din timpurile apuse au început să critice pe rând superstițiile apărute în rândul cetățenilor, declarându-le nepatriotice și lipsite de temei științific. De asemenea, ele erau văzute de autorități și ca o amenințare la adresa libertății democratice și a progresului.
În timpul acesta, din ce în ce mai puține scrieri au început să aducă în prim-plan legătura dintre numărul 13 și evenimente istorice tragice. Mai mult, oamenii au uitat că ea a fost inspirată de Cina cea de Taină, lucru care a adus în timp la dispariția fricii.
Iisus declarase în acea zi în fața celor doisprezece apostoli ai săi că unul urmează să îl trădeze: „Adevărat grăiesc vouă, că unul dintre voi Mă va vinde”. Numărul total al persoanelor din încăpere este un simbol al trădării, neputinței, suferinței și dezamăgirii.
Apostolii care au fost lângă Iisus în acea zi sunt: Bartolomeu, Iacob cel tânăr, Andrei, Iuda, Petru, Ioan, Toma, Iacov și Filip, Iuda Tadeul, Matei și Simon. În toate picturile religioase Iisus este centrul dinamic, împărtășind cu cei pe care îi credea apropiați o veste care avea să îl distrugă.