Pentru mulți, sunt o pasiune, pentru alții, doar elemente de decor. Indiferent în ce categorie te situezi, dacă ai acasă măcar un ghiveci cu o plantă, trebuie să știi cum să o îngrijești, iar pentru asta e nevoie să „traduci” mesajele pe care le transmite. Află, din rândurile de mai jos de ce vârfurile frunzelor de la plantele de apartament devin maro sau se usucă.
Dacă ai avut vreodată în casă o plantă cu frunze – deci nu un cactus sau una din categoria suculentelor – cu siguranță te-ai confruntat, cel puțin o dată, cu situația în care frunzele sale încep să se usuce sau își pierd culoarea verde și devin maro.
Un mic ghid pentru cei care vor să evite sau să trateze această problemă a fost publicat pe o platformă de social media, dându-se ca exemplu planta păianjen – Chlorophytum comosum.
„Dacă iubești plantele, sunt șanse mai să ai acasă o plantă păianjen, care este ușor de îngrijit și arată excelent. Cu toate astea, poți observa uneori că vârfurile frunzelor devin maro. De ce se întâmpla asta și ce poți face?”
Cele mai frecvente motive sunt udarea plantei în exces sau insuficientă. „Ca să îți dai seama care este motivul, scoate rădăcinile din pământ și, dacă este nevoie, schimbă pământul.”
„Altă cauză poate fi faptul că au contact îndelungat cu lumină directă de la soare, ce poate arde frunzele. Se dezvoltă cel mai bine într-o zonă din cameră cu semi-umbră.”
Se recomandă ca porțiunile de vârf uscate sau maro să fie îndepărtate. Ai nevoie doar de o foarfecă, pe care să o dezinfectezi bine înainte. Taie cât mai aproape de granița dintre zona sănătoasă a frunzei și cea afectată, ușor oblic și continuă să îi oferi condițiile de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios.