27 feb. 2023 | 12:55

De ce unele persoane nu au măsele de minte. Explicația surprinzătoare a oamenilor de știință

Sănătate
De ce unele persoane nu au măsele de minte. Explicația surprinzătoare a oamenilor de știință

Se spune că odată cu vârsta vine înțelepciunea. Totuși, asta garantează și molarii de minte? Molarii de minte sau măsele de minte, cum le știe toată lumea, erup diferit pentru fiecare om, unii se nasc cu molarii parțial erupți, alții se nasc fără molari de minte. Dacă ți se întâmplă asta, ar trebui să fii îngrijorat? Este posibil să nu ai molari de minte și înseamnă că ceva nu este în regulă cu sănătatea ta orală? Iată așadar de ce unele persoane nu au măsele de minte

Ce rol au măselele de minte

Măselele de minte sunt cunoscute din punct de vedere clinic și dentar ca al treilea set de molari. Ele erup de obicei la vârsta cuprinsă între 17 și 24 de ani. În medie, oamenii au patru măsele de minte. Puțini indivizi dezvoltă doar unul sau doi molari de minte, cu toate acestea, în anumite cazuri s-ar putea să nu se dezvolte niciodată și pot să și lipsească.

Majoritatea oamenilor nici măcar nu își dau seama că au acești dinți până când încep să se confrunte cu probleme cu ei. De fapt, măselele de minte cauzează numeroase probleme dentare, inclusiv boli ale gingiilor și infecții. Deși măselele de minte nu sunt considerate a fi dăunătoare în sine, ele prezintă riscuri dacă nu sunt tratate.

Vezi și De ce apar măselele de minte atât de târziu: explicația cercetătorilor

De ce unele persoane nu au măsele de minte

Nu toată lumea are măsele de minte. Un studiu arată că până la 35% dintre oameni au măsele de minte lipsă. Există două motive principale pentru care unii indivizi nu au măsele de minte:

  • Sunt prezente, dar încă nu au erupt încă. Măselele de minte nu pot erupe niciodată dacă sunt afectate sau dacă nu este suficient spațiu pentru ca acestea să crească și pot rămâne latente în osul maxilarului timp de mulți ani.
De ce unele persoane nu au măsele de minte

Lipsa măselelor de minte la unele persoane

  • Lipsa măselelor de minte este legată de gene. Un studiu arată că evoluția are un rol important de jucat în absența molarilor de minte. Potrivit acestuia, dimensiunea creierului în expansiune de-a lungul sutelor și mii de ani a însemnat că capul nu mai era suficient de mare pentru a găzdui un creier mai mare și un set suplimentar de dinți. Prin urmare, o schimbare treptată a ingineriei maxilarului nu permite formarea corectă a unui al treilea molar, deoarece nu mai sunt necesare, pentru că ne bazăm în principal pe primul și pe al doilea molar pentru a mesteca, astfel încât lipsa celui de-al treilea set nu te va împiedica să mănânci fără dificultate.

Lipsa măselelor de minte

Un alt studiu a descoperit o mutație cromozomială numită MYH16. Această mutație este explicată ca o trăsătură evolutivă care a permis oamenilor moderni să crească creiere mai mari și, de asemenea, înseamnă că oamenii au mai puțină nevoie și spațiu pentru măselele de minte.

Oponenții evoluției acordă o pondere mai mare schimbării dietei care a avut loc la oameni și igienei dentare în reducerea dependenței noastre de măsele de minte, nefiind rolul maxilarelor și creierului nostru în evoluție. Cu toate acestea, cu o simplă comparație a oaselor antice care plasează o falcă preistorică și una modernă una lângă alta, spațiul este vizibil mai mic.

Îngrijorarea celor care nu au molari de minte

Cei care nu au măsele de minte nu ar trebuie să fie deloc îngrijorați. Lipsa acestora este obișnuită în zilele noastre și, de fapt, acești dinți lipsesc cel mai des din gură.

S-ar putea să descoperi că fie unul dintre părinții tăi, fie ambii sau chiar bunicii tăi ar fi avut acești dinți lipsă. Lipsa molarilor de minte nu împiedică eficiența noastră în mestecat și, de fapt, este o binecuvântare, deoarece aceasta înseamnă că este mai puțin probabil să ai probleme care necesită tratament suplimentar.

Citește și De ce să nu te speli pe dinți imediat după micul dejun. Greșeala pe care o fac mulți oameni

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își schimbă cercul de prieteni anul viitor. Renunță la oamenii falși
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Mireasa Confesiuni, sezonul 6. Ce s-a întâmplat la Paris între Daiana și Cristi. De ce relația lor a ajuns în impas după logodnă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro