Experții în horticultură au dezvăluit de ce trebuie să văruiești pomii în fiecare primăvară și toamnă, de fapt. Văruirea pomilor în această perioadă nu are doar un rol estetic. Care este greșeala pe care o fac mulți oameni când vine vorba de văruirea pomilor.
De ce se văruiesc pomii în fiecare primăvară. Nu are doar rol estetic
În afara faptului că văruirea pomilor oferă un aspect frumos, aceasta are un rol foarte important și în sănătatea lor.
Prin aplicarea varului pe trunchiul pomilor, aceștia sunt protejați de ouăle depuse de insecte și de paraziții care se ascund în crăpăturile scoarței, explică experții horticultori.
Ce trebuie să faci înainte de văruirea pomului
Văruirea de primăvară a pomilor presupune efectuarea mai multor pași. Mai întâi se curăță pomii, adică se îndepărtează frunzele uscate, crengile căzute și alte resturi vegetale.
După, se dau cu var, însă asta se face înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune. De asemenea, văruirea se mai poate face și toamna după ce o mare parte din frunze s-au uscat și au căzut.
Protecția oferită de var durează toata vara
Odată vopsiți, cu ajutorul varului, pomii vor fi protejați. Această protecție rămâne chiar și pe perioada verii, reducândi-se astfel riscul de apariție a lichenilor și a mușchilor.
În plus, după cum spun horticulotrii pricepiți, un alt scop al văruirii pomilor este cel estetic. O livadă arată mult mai bine dacă pomii sunt văruiți, având un aspect curat și îngrijit.
Când se face văruirea pomilor
Specialiștii în domeniu mai recomandă ca vopsirea pomilor să fie făcută atunci când afară sunt temperaturi pozitive, de cele mai multe această operațiune începând din luna martie.
Înainte de a se aplica varul, se va curăța mai întâi scoarța de pe trunchi. Pentru această operație se poate folosi o perie de sârmă sau una de plastic, însă e important să nu fie foarte aspră.
Cum se face operațiunea de văruire a pomilor
De asemenea, cu ajutorul ei se îndepărtează scoarța uscată, dar și o parte din uăle depuse de eventualele insecte. Curățarea se face cu o zi înainte de văruire.
Nu în ultimul varul trebuie pregătit în aceeași zi în care va avea loc văruirea. Aplicarea varului se va face cu o pensulă mai mare sau cu un trafalet.
Operațiunea se începe din partea de sus, sub primele ramuri care formează coroana pomului și se continuă până jos la baza pomului. Acolo unde pensula nu ajunge se va stropi cu var.