De ce ți se pare că e liniște în oraș după ce ninge. Care este explicația fenomenului

De ce ți se pare că e liniște în oraș după ce ninge. Care este explicația fenomenului
De ce ți se pare că e liniște în oraș după ce ninge. Care este explicația fenomenului

Când un strat proaspăt de zăpadă cade pe pământ, lumea pare să fie mai liniștită. Evident că oamenii nu mai sunt atât de mulți, iar traficul tinde să se liniștească, însă există chiar și explicații științifice pentru acest fenomen.

De ce ți se pare că e liniște în oraș după ce ninge

„Atunci când zăpada cade, ea absoarbe o parte din undele sonore”, a explicat Bernadette Woods Placky, meteorolog și director al unui program de probleme climatice. Astfel, în timp ce fulgii de nea se adună, există spațiu mai mult între ei, comparativ cu suprafața lichidelor, precum apa. Chiar din cauza acestui spațiu, sunetul nu reușește să sară la fel de ușor precum sare de apă. Ca și rezultat, sunetul este absorbit, conform specialistului Bernadette Woods Placky.

De altfel, prognozele meteo ale meteorologilor, atunci când spun cantitatea de zăpadă care o să cadă, se efectuează măsurând echivalentul de lichid care va cădea din cer. Această regulă le permite meteorologilor să afle cât de groasă va fi zăpada, datorită cantității sale înghețate. Cu cât vremea este mai friguroasă, cu atât zăpada va fi mai pufoasă, iar asta înseamnă implicit mai mult spațiu pentru a absorbi sunetul. Dar în mod natural, mai există și alți factori care contribuie la liniștea de pe timpul ninsorii, cum ar fi mai mic de oameni care stau afară și traficul mai liber. Mai mult, animalele și păsările nu mai ies la iveală atât de mult.

Explicația specialiștilor

Meteorologul a mai subliniat că liniștea este datorată și oamenilor, ce petrec mai puțin timp afară, dar și păsărilor care nu se mai găsesc iarna ciripind prin copaci.

Deci, ați înțeles logica. Atunci cand ninge afara, unele dintre undele sonore sunt absorbite. De asemenea, traficul stagnează foarte mult și după o furtună de zăpadă, datorită drumului ce îngheață și pericolelor care le prezintă șoferilor. Și animalele și păsările trebuie să se adapteze vremii reci, iar mâncarea lor este mai dificil de găsit.

Când vine prima ninsoare în 2020

Meteorologul Roxana Bojariu a spus că cel mai probabil vom avea parte de ierni din ce în ce mai calde, dar cu episoade de viscol şi temperaturi scăzute.

„Nu se poate exclude apariția unor ierni reci, dar cel mai probabil este să avem ierni din ce în ce mai calde, cu episoade de viscol, temperaturi foarte scăzute. Chiar dacă vom vorbi despre episoade extreme scurte, impactul lor poate fi semnficativ.

Nu trebuie neglijate fenomenele extreme atunci când vorbim despre încălzirea globală. Într-o iarnă caldă, este de ajuns un episod foarte scurt de viscol, care poate da peste cap întreaga economie. Este probabil să avem ierni geroase, dar șansele sunt mult mai mici față de acum 20-40-60 de ani”, a declarat Roxana Bojariu, potrivit B1.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI