De ce țânțarii îi ciupesc mai rău pe unii oameni. Explicația cercetătorilor

De ce țânțarii îi ciupesc mai rău pe unii oameni. Explicația cercetătorilor

Grupa sanguina, metabolismul, efortul fizic, culoarea hainelor si chiar consumul de bere îi pot face pe țânțari să fie mai mult sau mai puțin atrași de tine. Se pare că 20% din populație este mai ”delicioasă” pentru aceste insecte. Oamenii de știință au găsit și câteva explicații pentru acest lucru.

Țânțarii îi ciupesc mai rău pe unii oameni. Explicația cercetătorilor

„Am fost sceptică până când am început să studiez asta singură în laborator. Acum sunt absolut convinsă că este adevărat”, spune Maria Elena De Obaldia, o asociată de cercetare ce studiază un comportament care caută gazdă la țânțari în Laboratorul de Neurogenetică și Comportament la Universitatea Rockefeller.

  • Numai femelele mușcă, doarece au nevoie de o masă de sânge pentru a depune ouă și se bazează pe simțul mirosului pentru a ne găsi.
  • Nimeni dintre noi nu miroase complet respingător, dar unii dintre noi miros mai bine decât alții pentru ei.

Cercetătoarea a văzut dovezi ale acestui proces de luare a deciziilor în experimentele efectuate în laboratorul său, în care voluntarii umani poartă șosete de nailon pe antebraț timp de șase ore, pe care ea și echipa sa le expun țânțarilor folosind un tub.

Ce îi atrage către noi?

Dar când De Obaldia și echipa ei au expus țânțarii la materiale diferite purtate pe brațele a doi oameni diferiți, se observă că insectele gravitează la un material mai mult decât la celălalt. Rezultatele lor sunt în concordanță cu un studiu din anul 2006, care a arătat, de asemenea, că mirosul joacă un rol în atragerea țânțarilor. Însă, ceea ce ne face să mirosim mai mult sau mai puțin atrăgător pentru țânțari nu este în întregime clar.

  • Principalele atracții de pe pielea umană despre care cercetătorii vorbesc sunt acidul lactic, amoniacul, acizii grași și 1-octen-3-ol, găsit în respirația umană.

„Ei ar putea fi atrași de mirosul A, dar poate că amestecul dintre mirosurile A, B, C și D îi atrag într-adevăr. Concentrația fiecăruia dintre aceste mirosuri ar putea afecta și atractivitatea. La fel ca un parfum, un țânțar poate fi atras de o combinație precisă”, a mai spus De Obaldia, potrivit mic.com. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI