De ce sunt oile atât de deștepte. Ce calități formidabile au

De ce sunt oile atât de deștepte. Ce calități formidabile au
De ce sunt oile atât de deștepte. Ce calități formidabile au

Contrar a ceea ce s-a crezut până acum, oile sunt niște animale extrem de inteligente, iar în urma unor cercetări s-a descoperit că ele au un IQ similar cu vitele și sunt aproape la fel de istețe precum porcii.

De ce sunt oile atât de deștepte

De asemenea, la fel ca și alte specii, inclusiv oamenii, oile fac vocalizări diferite ca să comunice emoții diferite. În plus, ele afișează și recunosc emoția prin expresiile faciale.

Dar oile au o capacitate redusă de a se apăra în fața prădătorilor și deși nu sunt direct mușcate sau nu supraviețuiesc unui atac, ele pot să moară de panică sau de durerea rănilor lor. De precizat este că turmele de oi au un lider, iar în urma tunsului nu se mai recunosc una pe cealaltă, astfel că își pierd statutul și e nevoie de luptă pentru a afla cine este demn de acest titlu.

În jurul oilor s-au creat numeroase stereotipuri, iar aproape tot ce se știe despre ele este greșit. Dar mitul care circulă în jurul ovinelor este că ele sunt creaturi stupide, fără apărare și inofensive, ce umblă pe dealuri fără a avea un scop. Dar realitatea este că ele sunt surprinzător de inteligente și au abilități impresionante de memorie și recunoaștere. De altfel, acestea își construiesc relații de prietenie, se luptă unul pentru celălalt și se simt triste când prietenii lor sunt trimiși la sacrificare. În afara faptului că sunt deștepte, ele mai sunt și jucăușe și vesele. Oile pot vedea în spatele lor fără a întoarce capul, deoarece acestea au pupile dreptunghiulare mari, ce le oferă o viziune periferică și panoramică de aprox. 270 de grade.

Se tratează singure când suferă de anumite boli

De menționat este că strămoșii lor aveau coarne puternice și puteau să se apere, însă oamenii au creat în mare parte oile de azi. Azi, oile domestice sunt crescute pentru a fi creaturi mari și pufoase, acoperite cu lână. De asemenea, o altă abilitate a oilor este aceea de a se trata singure atunci când suferă de anumite boli. Ele mănâncă anumite plante care le pot vindeca. Ele sunt extrem de independente încă de la naștere, însă le place să și trăiască într-un grup. Oile femele sunt mame foarte grijulii ce formează legături profunde cu mieii lor, pe care îi pot recunoaște după un behăit.

De menționat este că carnea de oaie este consumată pe scară largă de oameni din întreaga lume. Și laptele de oaie este, de asemenea, băut și folosit pentru a face alte produse, precum brânza.

Urmăriți Playtech.ro și pe