16 sept. 2020 | 12:35

Alimentele extrem de periculoase pe care toți românii le consumă, fără să știe! Cum recunoști ce e bun pentru tine

Știri generale
Alimentele extrem de periculoase pe care toți românii le consumă, fără să știe! Cum recunoști ce e bun pentru tine
Alimentele extrem de periculoase pe care toți românii le consumă, fără să știe

Omul modern își face piața online. Din câteva clickuri, sacoșa cu alimente este livrată la ușă. Apă, sucuri, mezeluri false și produse lactate, toate a căror etichetă este neverificată, acesta fiind și un pas de neomis, spun specialiștii.

Poftă bună la otravă. Alimentele periculoase pe care toți românii le consumă, fără să știe

Fabricarea alimentelor s-a transformat de mult într-o afacere. Nimic greșit, doar că pesticidele parcă au devenit acționar majoritar. Iar într-o lume în care ele persistă și consecințele se văd, promovarea unei alimentații cât mai curate devine o necesitate. Primul pas înspre bine: ne bazăm pe etichetă, spune nutriționistul Luiza Pîrvu.

„Dacă pe etichetă scrie 100% organic, evident ca aceste ingrediente sunt organice. Dacă scrie organic și atât înseamnă că peste 95% din ingrediente sunt organice sau bio sau ecologice. Eticheta pe care scrie ”cu ingrediente organice” înseamnă că peste 70% din ingrediente provin din culturi organice”, a declarat specialistul pentru Antena 3.

Iese fum fără foc. În mezeluri

Procesatorii de carne au găsit metode să afume produsele fără nicio scânteie și fără pic de fum: le injectează cu arome lichide, care dau doar gustul specific, caz aflat în mijlocul opiniei publice în 2013, în urma unui reportaj.

Oamenii cumpără de cele mai multe ori, dar carnea afumată este, de fapt, vopsită cu aromă de fum, adică în produs sunt injectate mai multe substanțe care îi dau aroma dorită de români, cum ar fi dioxine, hidrocarburi aromatice sau gudron.

Alimentele periculoase pe care toți românii le consumă, fără să știe

Alimentele periculoase pe care toți românii le consumă, fără să știe

Oamenii nu își dau seama ce cumpără și nici vânzătorii ce scot la raft, ba chiar întrebați despre situație precizează doar că pe produsul lor nu spune sub ce formă a fost afumat. Nici când vine vorba despre carnea ambalată nu stăm mai bine. Dacă produsul a fost afumat așa cum trebuie, compania scrie pe etichetă, dacă nu, nu scrie nimic.

Magazinele bio, fără clienți, cel puțin la începuturi

O alternativă la mâncărurile pline de grăsimi și E-uri cu care suntem obișnuiți, asta oferă magazinele cu produse 100% naturale, fie că vorbim de fructe, lactate sau carne. Prin 2011, aproape de începutul lor pe piață, puțin le treceau însă pragul. Își plăteau furnizorii, lumina, gunoiul, angajații și asta era tot.

Atunci, oamenii nu erau educați în a consuma produse curate. Dar vremurile s-au schimbat, iar de la cei doi-trei clienți fideli de odinioară, magazinele bio au devenit cu adevărat vizibile.

Pe de altă parte, prețurile acestor produse nu sunt pentru oricine. Costă dublu, uneori chiar triplu față de alimentele obișnuite, asta pentru că cererea este încă mică, iar transportul scump. Cele mai multe sunt importate din Germania, Austria și Ungaria.

Parteneri
Cine a fost Costel Corduneanu, interlopul care a luptat pentru România la Jocurile Olimpice. Fostul sportiv a murit din cauza unor probleme la inimă
Redactia.ro
David Beckham a câștigat lupta cu cele 150 și ia potul cel mare: 280 de milioane de euro dintr-un ”foc”!
Digisport.ro
Povestea fabuloasă a actorului care a ajuns frate cu propriul tată. A jucat în aproape 40 de filme și a murit pe scenă, în timpul unui spectacol
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
"Sleepy Don". Valuri de ironii după ce Trump a adormit la primul termen al procesului. Procuror: N-am mai auzit așa ceva până acum
Digi24
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol autorul care nu a fost niciodată suspect în caz
Digi24
Cum arătau Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu în 2012, la primul sezon Masterchef. Imagini de colecție
Unica.ro
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews
NU mai au voie să cumpere țigări. INTERZIS pentru cei născuți după 1 ianuarie 2009
Capital.ro
Pensiile care vor trece printr-o a doua recalculare. Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, anunţ important
Antena 3
Lovitură de teatru pentru Antena 1! Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au semnat cu PRO TV
TV Mania
Și-a părăsit soțul pentru cel mai bun prieten al lui. Anunțul făcut acum la doar câteva luni de la divorț: „Plătim pentru orice...”...”
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI sunt AFECTAȚI. ANUNȚUL care schimbă DECIZIA din SEPTEMBRIE
Mediaflux
Doliu în lumea muzicii de petrecere! S-a stins din viață o cunoscută artistă: "În aceste clipe..." / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13 iUmor și Denisa Drăgan au o fetiță de 5 luni
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro