De ce sunt diferențe în raportările deceselor covid-19. Ministrul Sănătății oferă lămuriri de ultimă oră

De ce sunt diferențe în raportările deceselor covid-19. Ministrul Sănătății oferă lămuriri de ultimă oră
Ioana Mihăilă promite remedierea erorilor în raportările deceselor covid

Încă de la începutul acestei crize au existat discrepanțe majore în raportările deceselor covid. Multe voci au criticat modul de raportare gândit de Ministerul Sănătății și aplicat de spitale, la nivel național. Ieri, noul ministru Ioana Mihăilă, a încercat să facă lumină în această situație. În același timp a promis că raportările greșite nu vor mai exista. Rămâne de văzut dacă așa se va întâmpla.

Discrepanțe majore în raportările covid

Ministerul Sănătății și celelalte organisme implicate în criza actuală, încă de la început, au avut un sistem de raportare cu mari discrepanțe. Dacă ne referim la listele cu pacienții pozitivi sau negativi la infecția covid, atunci ne putem da seama de magnitudinea discrepanțelor.

Ca exemplu, un pacient este inițial descoperit a fi pozitiv la infecția covid. Acesta este automat trecut în lista celor infectați. Ulterior, după perioada de carantinare și vindecare, respectivul pacient nu mai este verificat. Deci, în consecință nu este scos din lista infectaților.

Acesta este doar un exemplu de gestionare proastă a situației. Niciunul din factorii de decizie nu a luat act de eroarea creată. Încă de pe vremea fostului ministru Nelu Tătaru, aceste erori erau semnalate. Din păcate nici atunci, și nici odată cu venirea lui Vlad Voiculescu, aceste erori nu s-au remediat. Ministrul Ioana Mihăilă a ieșit ieri să explice care este situația.

Ioana Mihăilă promite remedierea erorilor în raportările deceselor covid

Noul ministru Ioana Mihăilă declara ieri că ”singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în Corona-forms”. Același ministru a mai recunoscut ieri, la TVR, că discrepanțele sunt destul de mari și trebuiesc remediate urgent.

”Am cerut săptămâna trecută un raport preliminar, care mi-a fost înmânat şi care arată că există diferenţe. Nu aş vrea să spun cifre, pentru că aceste diferenţe sunt în continuare analizate. Sunt luate cazurile individual, aşa încât să ne asigurăm că ce apare ca diferenţă este clar confirmat sau infirmat ca deces cauzat de infecţia cu COVID-19.

Aştept un raport în data de 7. Singura cauză care a fost evocată a fost o eroare de raportare în CoronaForms. La rubrica de deces, nu a fost completat, a fost completat decesul la comentarii. Aceasta este o eroare care a apărut în aproximativ 1.000 de cazuri şi a fost singura eroare care a fost raportată de către această comisie”, a spus Ioana Mihăilă, la TVR1.

Înainte de demitere, Vlad Voiculescu spunea că este necesară o diferențiere între raportările rezultatelor la teste. În același timp s-a pus problema testărilor în farmacii, Ioana Mihăilă a recunoscut situația, ulterior declarând:

”Platforma va fi utilizată cât de curând și de către farmaciști. Suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii și să livrăm farmaciilor teste. astfel vom putea crește capacitatea de testare.

Săptămâna aceasta ar trebui să publicăm ordinul. Cred că de săptămâna viitoare, dacă reușim să livrăm în timp util și testele spre farmaciile care și-au dovedit interesul pentru a participa la această activitate de testare, să începem să demarăm și testarea”, spune ministrul Sănătății Ioana Mihăilă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI