19 feb. 2023 | 13:09

De ce sunt culorile verde, galben și roșu la semafor. Explicația te va surprinde, cu adevărat

Utile
De ce sunt culorile verde, galben și roșu la semafor. Explicația te va surprinde, cu adevărat
William Potts a inventat primul semafor tricolor

Toți șoferii îl cunosc, se ghidează după el și, în general, respectă regulile de circulație. Vorbim de banalul semafor, dar ți-ai pus vreodată întrebarea de ce sunt culorile verde, galben și roșu la semafor? Deși ar putea părea banal răspunsul, explicația te va surprinde, cu adevărat.

Istoria semaforului nostru de zi cu zi

Ai fost vreodată nedumerit la gândul de ce albastrul nu indică mersul, iar maro indică o oprire? Mai mult decât pur și simplu semafoarele au fost influențate de conceptul că roșul indică oprirea și verdele înseamnă mers. De la o vârstă fragedă, am fost învățați că culoarea roșie denotă pericol, iar culoarea verde indică faptul că este sigur să mergem mai departe.

Dar de ce au fost alese aceste culori specifice pentru semafoare? Se pare că există un răspuns perfect rezonabil.

Din cauza creșterii traficului rutier, în Statele Unite au fost construite primele semafoare. Preocupate de accidentele rutiere, orașele și localitățile construiau turnuri de trafic pentru a ajuta la fluidizarea traficului. Ofițerii staționau în aceste turnuri, suflând în fluiere și aprinzând lumini roșii, verzi și galbene pentru a avertiza traficul când era timpul să oprească și să plece.

William Potts a inventat primul semafor tricolor, cu patru direcții, în 1920. Acest lucru a făcut ca mașinile să fie mai ușor de păstrat în siguranță la intersecții. Dar, existau încă o serie de sisteme de semafoare și de modele de semafoare în întreaga țară.

Administrația Federală a Autostrăzilor a publicat „Manualul privind dispozitivele de control al traficului coerente” în 1935 pentru a defini standarde uniforme pentru toate semnele de circulație, marcajele pe trotuar și semnalele de trafic, impunând ca toate acestea să folosească culorile de lumină roșie, galbenă și verde.

Dar, cu toate astea, mulți și-au pus întrebarea de unde și până unde această alegere și de ce sunt culorile verde, galben și roșu la semafor. În cele ce urmează îți oferim explicația care te va surprinde, cu adevărat.

Vezi și: Legea din Codul Rutier, despre verdele intermitent la semafor. Care este adevărul, de fapt

De ce sunt culorile verde, galben și roșu la semafor?

Au existat semafoare pentru trenuri înainte de a exista semafoare pentru mașini și alte automobile. La început, firmele feroviare foloseau culoarea roșie pentru a indica oprirea, albul pentru a indica deplasarea și verdele pentru a indica prudență.

Conductorii de tren, după cum vă puteți imagina, au avut unele probleme cu culoarea albă care indica mersul, albul strălucitor putea fi ușor confundat cu stelele pe timp de noapte, ceea ce îi făcea pe conductorii de tren să creadă că totul era liber când nu era așa.

Pentru că este ușor de diferențiat de celelalte culori, companiile feroviare au adoptat în cele din urmă culoarea verde pentru a indica mers, iar culoarea galbenă pentru a implica continuarea cu prudență, și așa a rămas de atunci, iar când au fost instalate semafoare, a devenit un standard și pentru acestea.

Explicația este următoarea, plecând de la ideea că cele șapte culori ale spectrului luminos sunt VIBGYOR (violet-indigo-albastru-albastru-verde-galben-portocaliu-roșu), specificate cu lungimile de undă crescând în ordine.

Violetul are cea mai scurtă lungime de undă, în timp ce Roșul are cea mai mare lungime de undă. De asemenea, lungimile de undă mai mari au frecvențe mai scurte și tind să parcurgă distanțe mai mari atunci când întâlnesc obstacole.

Dacă se iau în considerare culori diferite, roșul are cea mai mare lungime de undă, urmat de galben și, în cele din urmă, de verde. Culorile cu cele mai mari lungimi de undă sunt alese pentru semnale, deoarece lungimile de undă mai mari pot parcurge o distanță mai mare.

Deoarece portocaliul seamănă prea mult cu roșul în lumină puternică, ar putea provoca confuzie. Prin urmare, lumina roșie poate parcurge cea mai mare distanță în ploaie, ceață și ceață și rămâne vizibilă în majoritatea timpului, deoarece are o prioritate ridicată, urmată de galben și, în cele din urmă, de verde.

Cele trei semne de semafor

Stop, Atenție și Mergi, au fost atribuite în ordinea priorității pentru a fi notificate șoferului. Stop, de exemplu, trebuie să fie alertat șoferului cât mai curând posibil, astfel încât acesta să poată reacționa și să oprească complet.

Ca urmare, i-a fost atribuită culoarea roșie, care are cea mai mare lungime de undă și poate fi astfel văzută de la o distanță mare. În mod similar, a fost ales apoi semnul de Atenție.

Deoarece galbenul are o lungime de undă puțin mai scurtă decât roșul, acesta a fost folosit pentru a avertiza șoferii. Zonele școlare, unele semafoare și autobuzele școlare sunt încă vopsite în galben, deoarece este vizibil la orice oră din zi.

Acesta a fost urmat de semnul „Pornește”, căruia i s-a atribuit culoarea verde, conform lungimii sale de undă, care vine după culoarea galbenă. Cu mult înainte ca vehiculele să fie inventate, culoarea roșie a fost întotdeauna asociată cu pericolul.

Deoarece roșul are cea mai mare lungime de undă dintre toate culorile, poate fi văzut de la o distanță mai mare decât celelalte. Prin urmare, i s-a atribuit semnalul STOP, iar celelalte culori, galben și verde, sunt folosite pentru a indica Atenție și, respectiv, Mergi, în funcție de lungimea lor de undă.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Momentul în care Ucraina a atacat cu drone fabrica de maioneză EFKO din Belgorod. Care e semnificația acestei acțiuni militare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro