Ce înseamnă verde intermitent de la semafoare, de fapt. Cine are voie să treacă și cine nu

Ce înseamnă verde intermitent de la semafoare, de fapt. Cine are voie să treacă și cine nu
Culoarea verde intermitentă și ce înseamnă

Pentru mulți participanți la trafic, culoarea verde a semaforului reprezintă fuga din trafic. Dar puțini știu care sunt regulile de circulație atunci când au parte de culoarea verde intermitentă a semaforului.

Culoarea verde intermitentă și ce înseamnă

Roșu înseamnă oprire, galben înseamnă pregătire pentru culoarea roșie a semaforului, opriți dacă este sigur, iar verde înseamnă plecare. Dar ce înseamnă culoarea verde intermitentă?  O lumină verde intermitentă pe un semnal de circulație înseamnă că semnalul este pentru cei care vor să facă dreapta într-o intersecție, neținând cont de culoarea roșie a semaforului pentru cei care merg în față.

Deci, când vă apropiați de o lumină verde intermitentă, aveți grijă, deoarece semnalul ar putea fi activat în orice moment și ar putea fi necesar să permiteți unui participant a trafic să facă dreapta într-o interesecție unde există un astfel de semnal.

Luminile verzi intermitente se folosesc încă din anii 80 peste tot în lume și se găsesc de obicei fie la mijlocul orașului, fie la intersecții și pe autostrăzile de provincie.

Participanții la trafic nu țin cont de semnalizarea intermitentă

Dacă ești șofer, nu de puține ori se întâmplă să mergi prin oraș și să nu poți face la dreapta în cazul în care vezi culoarea verde intermitentă. De multe ori cei aflați pe prima bandă, nu țin cont de acest lucru și se opresc la culoarea roșie a semaforului.

Culoarea verde intermitentă într-o intersecție se adresează celor care vor să schimbe direcția de mers spre dreapta într-o intersecție semnalizată ca atare, ținând cont de cei care vin din partea stângă, având verde la semafor. Virajul la dreapta, ținând cont de semnalizarea intermitentă, nu este o obligație, ci doar o facilitate, stipulată de altfel și în Codul Rutier, după cum urmează:

“Cu trei culori are o lumina verde intermitentă suplimentară, montată la același nivel cu lumina verde normală a semaforului, sub forma unei săgeți verzi pe fond negru, cu vârful spre dreapta, aprinderea acesteia semnifică permisiunea pentru vehicule de a-și continua drumul în direcția indicată de săgeată, indiferent de culoarea semaforului electric, cu condiția acordării priorității de trecere vehiculelor și pietonilor care au drept de circulație”.

Cu alte cuvinte cei aflați în staționare spre sensul de mers înainte nu ar trebui să blocheze banda care facilitează virajul la dreapta, atunci când există culoarea verde intermitentă în intersecție. Cu toate că nu există stipulată o metodă punitivă pentru cei care blochează banda semnalizată ca atare, de multe ori cei care vor să schimbe sensul de mers spre dreapta sunt obligați să aștepte la semafor, până se schimbă culoarea roșie în verde. Asta ține mai mult de gradul de civilizație în trafic, decât de Codul Rutier.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI