18 apr. 2024 | 12:28

De ce se spune că oltenii au coatele ascuțite. De unde vine această vorbă

Diverse
De ce se spune că oltenii au coatele ascuțite. De unde vine această vorbă
De unde vine zicala

De ce spune că oltenii au coatele ascuțite? În popor există o mulțime de vorbe despre diferite regiuni ale țării și oamenii care locuiesc în ele. Despre moldoveni se spune că sunt aprigi, despre ardeleni că sunt lenți, iar despre olteni adesea se spune că grei la minte. Totuși, cât de adevărate sunt aceste vorbe și de unde vin ele?

Mituri despre olteni

Oltenii sunt adesea percepuți ca fiind oameni cu o personalitate puternică: glumeți, vorbăreți, energici și, uneori, impulsivi. 

Vezi și: De ce vorbesc oltenii la perfectul simplu. De unde vin formele „făcui”și „văzui”

Aceștia sunt văzuți ca având un temperament aprig, iar experții explică aceste trăsături de caracter prin prisma istoriei.

Oltenii, care locuiesc în zona central-sudică a României de astăzi, sunt considerați a avea multe trăsături ale dacilor și romanilor. 

În trecut, Oltenia era parte din Dacia Malvensis, o regiune cu o lungă istorie sub stăpânirea romană. 

Soldații romani și coloniștii aduși aici din diferite părți ale Imperiului au contribuit la diversitatea culturală a regiunii. 

Vezi și: Satul din Maramureş mutat în Oltenia, de vânzare. Locul e superb şi ai toate condiţiile: apă caldă, mâncare sănătoasă şi case mobilate

Această diversitate a avut un impact semnificativ asupra comportamentului localnicilor de-a lungul timpului.

Experții susțin că această moștenire istorică este o explicație plauzibilă pentru diferențele de caracter dintre locuitorii diferitelor regiuni ale României. 

De exemplu, profesorul de istorie Ion Ivașcu explică faptul că oltenii se consideră mai frumoși și mai impulsivi deoarece împărtășesc trăsături comune cu romanii și dacii.

“Comparativ cu ardelenii, oltenii sunt persoane care nu-şi prea respectă cuvântul dat, sunt mai degrabă oamenii interesului, acest caracter mercantil al afacerilor fiind specific romanilor. Dar oltenii au şi calităţi: sunt drepţi şi curajoşi, iar, dacă au o cauză, sunt gata să meargă până la capăt pentru aceasta.

În regiunea Olteniei au staţionat cel mai mult trupele romane, asta ne spune istoria, faţă de toate celelalte regiuni istorice ale României de azi.

Inclusiv după marea retragere aureliană, pe teritoriul Olteniei au rămas în continuare mulţi soldaţi romani din toate zonele Imperiului Roman, în vreme ce s-au retras din celelalte teritorii româneşti, aceasta pentru că Dacia Malvensis, cum era numită Oltenia pe atunci, era cel mai aproape de graniţa Imperiului faţă de restul zonelor istorice româneşti.

Vezi și: Cele mai ciudate şi amuzante nume de localităţi din România. Unde se află satul Buda

De aici este şi faptul că oltenii utilizează frecvent timpul perfectul simplu, vorbind o limbă română mai clară gramatical”, spune profesorul de istorie Ion Ivaşcu din Slatina, conform Adevărul.ro.

De ce se spune că oltenii au coatele ascuțite

Această zicală a pornit de la faimosul banc cu olteni:

„De ce se spune că oltenii au coatele ascuțite” – „Ca să își facă loc printre fraieri”.

Se spune despre aceștia că sunt descurcăreți și își croiesc drum în viață în pofida tuturor greutăților și obstacolelor, de aici vorba că „oltenii au coatele ascuțite”. 

Vezi și: Părțile bune ale încălzirii globale: kiwi, banane și măslini, cultivate în Oltenia. Cum este posibil?

Totodată, se zice că oltenii au un temperament vulcanic, în timp ce femeile din această zonă sunt „rele de gură” și aprige. Sociologii sunt de părere că oltencele sunt cele mai descurcărețe, dar sunt și încrezute.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Cele 4 zodii din horoscop care își schimbă destinul în mai 2024. Vor trăi cea mai frumoasă vară din viața lor
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Iohannis se RETRAGE! ANUNȚ surpriză de la Palatul COTROCENI
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro