De ce spune că oltenii au coatele ascuțite? În popor există o mulțime de vorbe despre diferite regiuni ale țării și oamenii care locuiesc în ele. Despre moldoveni se spune că sunt aprigi, despre ardeleni că sunt lenți, iar despre olteni adesea se spune că grei la minte. Totuși, cât de adevărate sunt aceste vorbe și de unde vin ele?
Oltenii sunt adesea percepuți ca fiind oameni cu o personalitate puternică: glumeți, vorbăreți, energici și, uneori, impulsivi.
Vezi și: De ce vorbesc oltenii la perfectul simplu. De unde vin formele „făcui”și „văzui”
Aceștia sunt văzuți ca având un temperament aprig, iar experții explică aceste trăsături de caracter prin prisma istoriei.
Oltenii, care locuiesc în zona central-sudică a României de astăzi, sunt considerați a avea multe trăsături ale dacilor și romanilor.
În trecut, Oltenia era parte din Dacia Malvensis, o regiune cu o lungă istorie sub stăpânirea romană.
Soldații romani și coloniștii aduși aici din diferite părți ale Imperiului au contribuit la diversitatea culturală a regiunii.
Această diversitate a avut un impact semnificativ asupra comportamentului localnicilor de-a lungul timpului.
Experții susțin că această moștenire istorică este o explicație plauzibilă pentru diferențele de caracter dintre locuitorii diferitelor regiuni ale României.
De exemplu, profesorul de istorie Ion Ivașcu explică faptul că oltenii se consideră mai frumoși și mai impulsivi deoarece împărtășesc trăsături comune cu romanii și dacii.
“Comparativ cu ardelenii, oltenii sunt persoane care nu-şi prea respectă cuvântul dat, sunt mai degrabă oamenii interesului, acest caracter mercantil al afacerilor fiind specific romanilor. Dar oltenii au şi calităţi: sunt drepţi şi curajoşi, iar, dacă au o cauză, sunt gata să meargă până la capăt pentru aceasta.
În regiunea Olteniei au staţionat cel mai mult trupele romane, asta ne spune istoria, faţă de toate celelalte regiuni istorice ale României de azi.
Inclusiv după marea retragere aureliană, pe teritoriul Olteniei au rămas în continuare mulţi soldaţi romani din toate zonele Imperiului Roman, în vreme ce s-au retras din celelalte teritorii româneşti, aceasta pentru că Dacia Malvensis, cum era numită Oltenia pe atunci, era cel mai aproape de graniţa Imperiului faţă de restul zonelor istorice româneşti.
Vezi și: Cele mai ciudate şi amuzante nume de localităţi din România. Unde se află satul Buda
De aici este şi faptul că oltenii utilizează frecvent timpul perfectul simplu, vorbind o limbă română mai clară gramatical”, spune profesorul de istorie Ion Ivaşcu din Slatina, conform Adevărul.ro.
Această zicală a pornit de la faimosul banc cu olteni:
„De ce se spune că oltenii au coatele ascuțite” – „Ca să își facă loc printre fraieri”.
Se spune despre aceștia că sunt descurcăreți și își croiesc drum în viață în pofida tuturor greutăților și obstacolelor, de aici vorba că „oltenii au coatele ascuțite”.
Totodată, se zice că oltenii au un temperament vulcanic, în timp ce femeile din această zonă sunt „rele de gură” și aprige. Sociologii sunt de părere că oltencele sunt cele mai descurcărețe, dar sunt și încrezute.