Încălzirea globală își face simțite efectele în România, la fel ca în oricare alt colț al mapamondului. Din acest motiv, agricultura se transformă, iar soluția constă în fructe exotice.
Până nu demult, printre altele, Oltenia era recunoscută pentru pepenii de Dăbuleni. În viitorul foarte apropiat însă, s-ar putea să te bucuri de kiwi de Dăbuleni. Motivul din spatele acestei transformări, în egală măsură, ține de temperaturile din ce în ce mai ridicate și de lipsa unor sisteme de irigații care să facă față cerințelor.
La ora actuală, s-a format un triunghi de aproximativ 100 de hectare între Craiova, Călărași și Corabia. Zona este supranumită Sahara Olteniei și din ce în ce mai puțin culturi se pot dezvolta în condiții optime acolo. Cantități masive de nisip acoperă 6% din suprafața județului Dolj, dar se extind rapid și în județul Olt.
Fără un pic de apă, prea puţine plante îşi dezvoltă radăcinile în solul nisipos. Din această cauză, încercând să ajute cultivatorii din zonă, inginerii de la Staţiunea de Cercetare Dăbuleni testează terenul, ca să le spună fermierilor ce pot cultiva. Pe nisipurile de la Dăbuleni, cercetătorii plantează acum soiuri care cresc doar în regiunile calde ale lumii, cum ar fi kiwi, măslinul, fisticul şi curmalul chinezesc, în locul pepenilor care au adus renumele localităţii.
Momentan, doar cu rol de experiment, în zona Olteniei, au fost plantate culturi de kiwi, banana nordului, măslin, fistic, kaki sau curmal chinezesc. Experții în domeniul agriculturii și meteorologiei sunt de părere că multe dintre câmpurile din sudul țării vor fi acoperite complet de nisip, în următorii 80 – 100 de ani. Aceasta este o consecință a încălzirii globale ce pare să devină inevitabilă.
Editorii Știrile Pro TV au luat un interviu cercetătorilor de la Institutul de Cercetare Dăbuleni și există foarte mult optimism legat de noile culturi „În cât timp vom găsi pe marginea drumului în loc de corcoduşi, măslini în această parte a țării?”, a întrebat un reporter. „Eu sper în cea mai scurtă perioadă, noi avându-le în testare.″, a răspuns Viorel Enache, inginer la institutul din Dăbuleni.