24 oct. 2022 | 13:11

De ce se numesc plăcintele din Moldova „poale-n brâu”. Detaliul care le face cu adevărat speciale

Diverse
De ce se numesc plăcintele din Moldova „poale-n brâu”. Detaliul care le face cu adevărat speciale
De ce se numesc plăcintele din Moldova „poale-n brâu”. Detaliul care le face cu adevărat speciale. Cum procedau gospodinele.

Plăcintele sunt un desert din aluat, ce ascunde o umplutură dulce sau sărată, în funcție de preferințe. În Moldova, gospodinele se mândresc cu celebrele plăcinte umplute cu brânză dulce. Delicatesele specifice moldovenești nu se compară cu altele din țară. Vezi de ce se numesc plăcintele din Moldova „poale-n brâu”. Ce le face atât de speciale.

Plăcintele „poale-n brâu” sunt un preparat specific Moldovei și au o istorie aparte. Deși gospodine din întreaga țară le prepară, nu se compară cu tradiționalul moldovenesc. Prin definiție, acest tip de desert se referă la „plăcinte cu brânză făcute dintr-o foaie de aluat pătrată, ale cărei colțuri se aduc peste umplutură, formând un fel de plic”.

De ce se numesc plăcintele din Moldova „poale-n brâu”

În Moldova, însă, ele au o semnificație aparte. Sunt un adevărat desert de sărbătoare și se prepară, în multe zone, respectând un obicei din timpul străbunilor noștri. Există un detaliu hazliu, care face plăcintele din Moldova cu adevărat speciale. Denumirea de plăcinte „poale-n brâu” își are rădăcinile în vremuri străvechi.

Istoricii spun că, în acele timpuri, orice gospodină din Moldova purta fuste lungi, până în pământ. La brâu, româncele aveau șorțuri, pentru a nu se murdări de făină sau alte ingrediente cu care preparau plăcintele. Când se apucau de gătit, își suflecau mânecile până la coate. Părțile din stânga și din dreapta ale fustelor și le legau de șorțul de la brâu.

Astfel, a apărut în Moldova denumirea de plăcinte „poale-n brâu”. Așa cum mărturisește și scriitorul-bucătar Radu Anton Roman, imaginea gospodinelor preparând plăcinte moldovenești era, în mod real, o provocare.

„Trăgeam deja cu coada ochiului – să nu mă vadă mama și să mă cârpească – la pulpele vânjoase și albe, dezvelite de fetele și femeile din Ohaba când ieșeau la pârâu să bată rufele cu maiul. Așa că, ideea unei plăcinte „poale-n brâu” nu putea să-mi dea decât vise fierbinți și insomnii active. Vai, greșeam…”, scria Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

De ce ingrediente ai nevoie ca să prepari „poale-n brâu”

Plăcintele „poale-n brâu” trebuie încercate măcar o dată în viață. Desertul este extrem de gustos și aromat. Toată lumea se va ridica de la masă mulțumită. În rândurile de mai jos, îți vom explica, pas cu pas, cum poți prepara deliciul moldovenesc în așa fel încât brânzoaicele să iasă exact ca cele făcute de bunici.

Ingrediente aluat:

  • 500 g făină;
  • 250 ml lapte;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 2 ouă;
  • 60 g unt la temperatura camerei;
  • 100 g zahăr;
  • sare;
  • coajă de portocală/lămâie.

Ingrediente umplutură:

  • 350 g brânză de vaci;
  • 100 g zahăr;
  • 2 ouă;
  • 2 linguri de griș;
  • coaja de la o portocală;
  • 70 g stafide;
  • sare;
  • 1 plic zahăr vanilat;
  • gălbenuș/ 1 ou + puțin lapte (la final).

Rețetă tradițională de plăcinte „poale-n brâu”

Mod de preparare aluat

Pentru început, se cerne făina de două ori. Procedura de cernere trebuie repetată a doua oară pentru ca aluatul să iasă mai pufos. Apoi, în mijlocul făinii, se face o adâncitură în care se pune drojdia. Peste drojdie, se adaugă laptele călduț în fir subțire.

Se frământă aluatul ușor, după care se adaugă, treptat, toate celelalte ingrediente. După amestecarea ingredientelor din lista de mai sus, se frământă a doua oară aluatul până când devine elastic. Se lasă la crescut pentru aproximativ două ore, acoperit cu un prosop de bucătărie curat, într-un loc călduros.

Mod de preparare umplutură

Pentru umplutură, avem nevoie de un vas încăpător, în care se amestecă brânza de vaci cu ouăle. Se adaugă apoi zahărul, amestecându-se ușor compoziția. Ulterior, se introduc treptat și restul ingredientelor, până când se obține o pastă omogenizată. La final, umplutura se lasă la rece.

Mod de preparare „poale-n brâu”

Când aluatul a crescut, iar umplutura s-a răcit suficient, putem pregăti plăcintele. Se presară făină pe suprafața de lucru și se răstoarnă pe aceasta aluatul. Se taie aluatul în bucăți și se întinde cu sucitorul până când obținem o foaie de aproximativ 1 cm grosime. Bucata de aluat se taie în pătrățele cu latura de 8 cm.

În fiecare pătrățel de aluat se pune câte o lingură de umplutură. Se lipesc, apoi, câte două colțuri ale aluatului în mijlocul acestuia. Atenție! Umplutura trebuie să fie acoperită întotdeauna de aluat. Plăcinta trebuie să arate ca un pachețel.

Se repetă acești pași până când nu mai avem aluat. Ulterior, se preîncălzește cuptorul la 190 de grade Celsius. Între timp, se tapetează o tavă cu hârtie de copt, iar în ea adăugăm brânzoaice cât încap. Plăcintele trebuie lăsate aproximativ 20 de minute într-un loc călduros, înainte de a le băga la cuptor.

Se bate gălbenușul cu puțin lapte, iar cu ajutorul unei ustensile de bucătărie ungem brânzoaicele cu amestecul obținut. Se lasă plăcintele la cuptor până se rumenesc. Se pot servi atât calde, cât și reci.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro