Câți dintre noi nu au fost avertizați, măcăr o dată în viață, în anii copilăriei, în vacanțele petrecute la bunici, să nu stăm la umbra unui nuc? Este o teamă transmisă din generație în generație, dar de ce este acest pom asociat cu forțe malefice? În spațiul cultural românesc a ajuns chiar să fie considerat un arbore demonic.
În general, pomii și copacii sunt considerați simboluri ale veșniciei, puterii, fertilității, protecției. Ei oferă refugiu, umbră, ne feresc de arșiță și ne dau roade, cu o excepție. Din generație în generație s-a transmis un mit, o credință populară ce pare greu de explicat. Se spune că nu este bine să ai un nuc în curte.
Mai mult, străbunii erau convinși că sub fiecare frunză era ascuns un demon, poate de aceea se și credea că nu este bine să stai la umbra unui nuc. Dar cât adevăr există în acest avertisment?
Este cunoscut faptul că nucul are un conținut semnificativ de iod, însă nu prezintă nicio amenințare pentru sănătatea omului, au demonstrat asta cercetările științifice.
„Se crede că umbra nucului este dăunătoare ființei umane (…). În preajma nucului nu cresc plante, nici prea multă iarbă, iar omul și necuvântătoarele devin neliniștite. Nucul este considerat a fi un arbore demonic atât în spațiul cultural românesc, cât și în alte spații culturale”, explică Delia Anamaria Răchișan, conferențiar la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, în lucrarea „Nucul și nucile în mentalitatea tradițională românească”, potrivit Adevărul.
Te-ar putea interesa și: Reţetă de varză murată de peste 100 de ani. De ce să pui nuci verzi în butoi
Se spune că acest pom ar fi blestemat, iar persoana care îl plantează va muri în momentul în care trunchiul ajunge să aibă grosimea gâtului unui om.
„Și în aria noastră culturală, nucul nu se plantează în curte, deoarece sub nuc nu crește nimic altceva și mai există credința că cel care va planta un nuc va muri în momentul în care grosimea tulpinii sale atinge pe cea a grumazului omului“, arată Răchișan.
În ciuda superstițiilor ce le înconjoară, frunzele de nuc nu conțin forțe malefice, dar sunt folosite în industria alimentară și chiar și în cea cosmetică și farmaceutică, datorită efectelor benefice pe care le au asupra organismului uman.
Te-ar putea interesa și: Prăjitură cu foi de miere umplute cu caramel și nuci coapte. Desertul ideal pentru sărbători