07 mart. 2023 | 11:31

De ce se bat cuie ruginite în trunchiurile copacilor. Ce se întâmplă apoi VIDEO

Utile
De ce se bat cuie ruginite în trunchiurile copacilor. Ce se întâmplă apoi VIDEO
Motivele pentru care există această practică

Cuiele sau șuruburile fac rău copacilor? Aceasta este o întrebare frecventă. Cuiele și șuruburile fac, de fapt, rău copacilor. Pe termen lung, acestea nu deteriorează în mod permanent arborii mai mari, cu toate acestea, pot dăuna arborilor mai mici. Cuiele sunt uneori folosite pentru a determina copacii să înflorească și să dea fructe. Poate că este o superstiție, dar conform unor clipuri virale, a funcționat în cazul pomilor fructiferi și al avocado. Așa că, hai să aflăm de ce se bat cuie ruginite în trunchiurile copacilor și ce se întâmplă apoi.

Motivele pentru care există această practică

Oamenii folosesc cuie pe copaci din mai multe motive. Unii oameni își prind în cuie decorațiunile luminoase de copaci. Alții o fac pentru a marca un loc sau pentru a se asigura că copilul lor nu se pierde în mulțime, iar altora le place să stea cu prietenii lor într-o căsuță în copac.

Dar să ne ocupăm de practica de a promova fructificarea prin introducerea de cuie într-un copac. Uneori, introducerea unui cui într-un copac sterp poate face ca acesta să înflorească și să dea roade și s-ar putea părea că fierul din cui are legătură cu acest lucru, dar nu este așa.

Copacii stresați produc uneori o explozie reactivă de înflorire, ceea ce duce la o producție sporită de fructe și semințe, dacă totul decurge conform planului. Cuiul face ca pomul să devină stresat într-o anumită măsură și, ca mecanism de supraviețuire, tinde să producă mai multe fructe, producând mai multe semințe care vor duce mai departe specia.

Vezi și: Cum să protejezi pomii iarna. Trucul grădinarilor profesioniști pentru a-i feri de îngheț

Am aflat de ce se bat cuie ruginite în trunchiurile copacilor

Unii dintre voi poate ați auzit că cuiele ruginite sunt excelente pentru plante și poate vă întrebați ce anume le face atât de benefice. Cuiele ruginite pot fi folosite pentru a ajuta la creșterea plantelor. Conținutul lor de fier ajută planta să absoarbă nutrienții atât de necesari din sol.

Fierul este un element important în creșterea plantelor și ajută la transportarea oxigenului de la rădăcini către alte părți ale plantei, astfel încât acestea să îl poată folosi pentru a produce energie. Răspândirea câtorva cuie ruginite în jurul plantelor le va ajuta să absoarbă mai mult oxigen prin rădăcini, oferindu-le mai multă viață și vigoare decât ar avea altfel.

Indiferent dacă credeți sau nu în puterile cuielor ruginite, acestea reprezintă o modalitate ieftină de a vă ajuta plantele să crească sănătoase și puternice. Așa că, în cele din urmă, cuiele ruginite ar putea fi doar o poveste din bătrâni, dar un clip viral dovedește contrariul. Un utilizator de pe Youtube a decis să demonstreze că, de fapt, cuiele ruginite nu sunt dăunătoare. In clipul publicat, Tibi Tips explică care este de fapt fenomenul care se întâmplă atunci se bat cuie ruginite în trunchiurile copacilor:

„O metodă controversată, folosită de foarte mulți ani, în special în grădinile noastre. O metodă bio folosită pe scară largă de bunicii noștri pentru că, pe vremurile lor, nu existau chimicale sau îngrășăminte. Este tehnica bătutului cuielor în trunchiurile pomilor, în special al celor bătrâni. Curios, nu? Este o tehnică pe care bunicii o foloseau cu real succes. O să vă arăt cum se face în mod corect această tehnică, care sunt beneficiile și ce presupune tehnica.

Ce presupune tehnica? Cum se aplică corect? Ei bine, tehnica presupune baterea a două cuie, foarte important, ruginite, în trunchiul copacilor, în zona de sub coronament, în special în partea de ramificație, cu 20-30 de cm mai jos, la o adâncime de 1-2 cm. Cuiele trebuie să perforeze stratul de cambiu și să ia contact cu vasele conducătoare de sevă, foarte puțin înfipte în trunchiul copacului. Asta e tehnica din bătrâni, cu două cuie de diferite dimensiuni. De ce fac asta? Cuiul este făcut din fier și ruginește.

Prin rugină se crează oxizi de fier sau niște oxihidroxizi de fier, substanțe care se asimilează ușor de către pomi. Seva va trece prin jurul cuiului și rugina va alimenta pomul cu oxizii de fier. E ca și cum pui o perfuzie pomului cu minerale de care ar putea avea deficiență, ca o carență de fier. Fierul este foarte important pentru plante, în sintetizarea clorofilei, hrana lor. El este benefic în respirația pomului, fără fier ele nu respiră și nu fixează azotul pentru a crește corect”, sustine Tibi Tips pe contul său de YouTube.