În momentul în care ajungem acasă cu plasele pline cu produse de la piață sau magazin, nu știm cum să le repartizăm cât mai repede în frigider, cămară, pe balcon sau, cine are, în beci. Când vorbim despre păstrarea legumelor și fructelor, principala noastră grijă este legată de asigurarea temperaturii potrivite, însă există și alte criterii la fel de importante. Află de ce ar trebui să ții roşiile şi bananele în acelaşi coş sau pungă.
Oricine își dorește ca produsele alimentare pe care le cumpără sau le culege din propria grădină să reziste cât mai mult timp fără a se strica. Pentru a le prelungi prospețimea, cei mai mulți se concentrează pe găsirea unui loc cu o temperatură potrivită, ferit de razele puternice ale soarelui. Cele mai populare soluții sunt frigiderul, cămara, balconul (în timpul lunilor de toamnă târzie și iarnă) și beciul.
Prea puțini știu că temperatura nu este singurul criteriu important, ci și modul în care sunt aranjate. Trucul despre care vom vorbi în rândurile de mai jos este, de fapt, o sabie cu două tăișuri, totul depinde de cât de bine suntem informați.
De ce ar trebui să ții roşiile şi bananele în acelaşi coş sau pungă? Știm cât de greu este să găsim în magazine banane coapte exact cât trebuie. Dacă nu vrei să le consumi imediat, le poți alege pe cele mai verzi. Dacă sunt ținute lângă roșii, vei vedea că se vor coace mult mai repede! De ce? Responsabilă pentru acest efect este o substanță numită etilenă, ce este eliberată de roșii.
Citește și: Trucul prin care fructele și legumele rezistă și 4 luni. Cum trebuie depozitate, de fapt
De fapt, trucul este valabil pentru mai multe produse. Dacă îți dorești ca fructele și legumele pe care le ai acasă să se coacă mai repede, tot ce trebuie să faci este să le ții lângă un fruct sau o legumă ce produce etilenă.
Acest gaz este, de fapt, un hormon vegetal care ajută la dezvoltarea plantelor. Cum spuneam, avem de-a face cu o sabie cu două tăișuri.
Dacă banalele și roșiile sunt „vecini” fericiți, o alăturare deloc benefică este ceapă – cartofi.
Un alt produs vegetal ce emană hormonul este ceapa. Etilena influențează cartofii să se coacă rapid și în felul acesta îi face să putrezească, substanțele eliberate de tuberculi, în acel moment, ducând la grăbirea procesului de alterare a cepei. Este un cerc vicios ce poate fi rupt doar dacă alimentele sunt ținute separat.
Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci vârful negru al bananei. Ce este acesta de fapt și ce conține