04 aug. 2022 | 08:42

De ce să ţii mereu bicarbonat de sodiu lângă aragaz sau cuptor. E foarte important, puţini ştiu asta

Sănătate
De ce să ţii mereu bicarbonat de sodiu lângă aragaz sau cuptor. E foarte important, puţini ştiu asta
De ce este indicat să ții mereu bicarbonat de sodiu lângă aragaz sau cuptor, în bucătărie. Ce proprietăți are bicarbonatul de sodiu.

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient folosit de multe gospodine în bucătărie, la prepararea deserturilor. El funcționează și ca agent de fermentare chimic. Adică, atunci când se combină bicarbonatul de sodiu cu un alt ingredient acid și un lichid, acesta începe să elibereze dioxid de carbon. Este motivul pentru care prăjiturile, brioșele și alte deserturi prezintă texturi pufoase. Bicarbonatul de sodiu poate fi utilizat și în alte moduri în bucătărie, la care probabil nu te-ai gândit. Află de ce este bine să ții mereu bicarbonat de sodiu lângă aragaz sau cuptor.

De ce să ții bicarbonat de sodiu lângă aragaz

Bicarbonatul de sodiu este des folosit în bucătărie, în procesul de coacere al mâncării. Datorită proprietăților de fermentare, reacționează în combinație cu acizii pe care îi prezintă iaurtul, zacusca, oțetul sau sucul de lămâie. Acest fenomen conduce, de exemplu, la creșterea aluatului.

Bicarbonatul de sodiu are, însă, și alte întrebuințări. Deoarece el este amfoteric, adică reacționează cu acizii și bazele, în multe laboratoare oamenii de știință au mereu la îndemână un recipient cu pulbere de bicarbonat de sodiu. Iar asta datorită faptului că acest ingredient des folosit în bucătărie poate să fie utilizat și la stingerea incendiilor.

Se crede că pulberile de bicarbonat de sodiu pot funcționa pe post de materiale de absorbție a energiei. Din acest motiv, ele sunt folosite des la stingerea incendiilor. Procesul și explicația fenomenului sunt foarte simple. Atunci când bicarbonatul de sodiu este încălzit la peste 270 de grade Celsius, acesta se descompune și produce dioxid de carbon.

Deoarece dioxidul de carbon gazos este mai dens decât aerul, are tendința de a se „scufunda”. Astfel, dioxidul de carbon poate înăbuși un incendiu, prin împiedicarea fluxului de oxigen către combustibil. Acesta din urmă are nevoie de oxigen pentru a continua să ardă.

Poate să te ajute la stingerea incendiilor

În altă ordine de idei, în anii 1950, bicarbonatul de sodiu a fost utilizat la scară largă ca pulbere principală de stingere a incendiilor. Reprezentanții Marinei americane au stabilit atunci că bicarbonatul de potasiu este superior analogului de sodiu. Prin urmare, l-au înlocuit pe cel dintâi cu bicarbonat de potasiu.

Bicarbonatul de sodiu este o soluție inteligentă pentru stingerea incendiilor. Pentru a combate un astfel de eveniment, este recomandat să ai mereu la îndemână bicarbonat de sodiu – mai ales în bucătărie. Pentru că poate fi folosit la stingerea incendiilor, se recomandă să ții mereu măcar un plic de bicarbonat de sodiu lângă aragaz sau cuptor.

De altfel, bicarbonatul de sodiu se mai administrează și persoanelor care suferă de indigestie acidă și arsuri la stomac. Bicarbonatul de sodiu, dizolvat într-un pahar de apă, joacă rolul unei soluții antiacide. El mai este folosit și pentru a trata forme cronice de insuficiență renală și acidoză tubulură renată.

Pe vremuri, bicarbonatul de sodiu era folosit ca element terapeutic chiar și pentru a trata de gripă bebelușii. Mamele adăugau în apă bicarbonat de sodiu și le administrau copiilor pe cale orală acest tratament.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
NOILE REGULI pentru șoferi. Au fost adoptate astăzi, 24 APRILIE
Capital.ro
Top 5 alimente care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate | Dr. Cezar: ”E favorizantă pentru apariția cancerului”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Cine PIERDE bani din PENSIE imediat. ANUNȚUL ministrul MUNCII
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro