De ce să speli carnea cu oțet înainte să o gătești. Trucurile utile pentru a mânca sănătos
O alimentație sănătoasă presupune și prepararea corectă a cărnii. Spre exemplu, carnea de pui este considerată o alegere potrivită pentru a o consuma la orice vârstă, întrucât este săracă în grăsimi nesănătoase, dar bogată în proteine și alți nutrienți. Dar doar ingredientul în sine nu este suficient pentru a atinge scopul, acela de a te hrăni sănătos, ci la fel de important este și modul în care le prepari, folosind metode ce limitează dezvoltarea unor substanțe sau bacterii ce pot dăuna. Iată de ce se recomandă să speli carnea cu oțet înainte să o gătești.
De ce să speli carnea cu oțet înainte să o gătești
Specialiștii recomandă să speli carnea cu oțet și nu cu apă. Cum bacteriile care provoacă afecțiuni digestive care pot supraviețui pe suprafața cărnii, spălarea cu apă a cărnii nu este suficientă, întrucât bacteriile pot fi răspândite, de pe mâini, și pe la alte obiecte.
Însă dacă scufunzi carnea în oțet doar pentru câteva minute, bacteriile nu supraviețuiesc. Oțetul este acid și are un efect puternic antibacterian, dar are și efectul de a frăgezi carnea și de a-i da o aromă plăcută.
Însă un gătit sănătos al cărnii de pui nu înseamnă doar atât. Specialiștii recomandă să limitezi prăjirea în baie de ulei, întrucât acest procedeu nu este considerat unul sănătos.
Explicația constă în faptul că în timpul prăjirii cărnii, grăsimile saturate din ulei pătrund în carne. Mai mult, temperatura mare duce la apariția unor substanțe dăunătoare pentru sănătate. Se indică să te limitezi doar la a rumeni puțin carnea într-o cantitate mică de ulei, unt sau untură. Apoi, poți adăuga vin și condimente, pentru ca gătitul să se realizeze mai mult prin fierbere.
Moduri de a găti sănătos carnea
Un alt mod de preparare termică a cărnii de pui sau a oricărui tip de carne este gătitul la cuptor, deoarece coacerea, spre deosebire de prăjire, o transformă într-un preparat sănătos. În plus, câteva legume și ierburi aromatice puse lângă carnea de pui îi vor îmbunătăți gustul.
Un alt sfat pentru o pregătire corectă este să tai puiul pe un tocător separat, apoi să îl speli, pentru a evita o potențială contaminare a legumelor sau a altor ingrediente.
O altă metodă considerată sănătoasă prin care poți găti carnea de pui este să o frigi pe o tigaie grill sau ceramică. Evită grătarul cu lemne și cărbuni. Deși acesta dă un gust unic cărnii, ea se poate umple cu compuși nesănătoși, rezultați din ardere.