Nimic nu se compară, pe timp de caniculă, cu o felie răcoritoare de pepene roșu. Cu toate că majoritatea consumă acest fruct în forma sa naturală, unii preferă să adauge și sare deasupra feliilor de pepene. Deși poate să pară o combinație foarte ciudată, sarea ne ajută să profităm la maximum de toate beneficiile acestui fruct de sezon. Află în rândurile următoare de ce să pui sare pe pepene înainte să-l consumi.
Pepenele roșu, în special cel care nu este suficient de copt, prezintă în materie de gust o notă ușoară de amărăciune. În mod natural, sarea are rolul de a elimina astfel de gusturi. Ea stimulează dulceața din fruct, făcând pepenele să pară mai dulce decât este de fapt, potrivit bucătarilor.
Sarea este folosită și în cazul consumului de grefe sau de afine. Aceste fructe prezintă deseori un gust mai mult sau mai puțin amar, motiv pentru care cei mai iscusiți bucătari din lume le consumă întotdeauna cu sare. Trucul cu sare le schimbă radical gustul.
Când presari sare deasupra feliilor de pepene roșu, îmbunătățești textura acestora fără să știi. Cu ajutorul unui vârf de sare, tot lichidul din pepenele roșu iese la suprafața acestuia. Prin urmare, fiecare mușcătură este mai suculentă și mai dulce decât poate să pară de obicei.
Unii dintre cei mai celebri bucătari din lume recomandă consumatorilor să presare sare în cantități mici deasupra unei felii de pepene roșu, înainte de a-l consuma.
A adăuga sare în fructele dulci este un truc culinar revendicat de către sudici, spun unele voci. Alții susțin, însă, că aceștia nu sunt primii care au combinat produsele dulci cu cele sărate. Iată ce spune bucătarul John Carpenter, unul dintre cei mai cunoscuți din acest domeniu, din Statele Unite ale Americii.
„A pune sare pe pepene este o practică binecunoscută în sud. Combate gustul amar și face pepenele să pară și mai dulce. Sarea activează glandele salivare, așa că fructul va părea și mai suculent decât este, de fapt, în realitate”, a explicat John Carpenter, maestrul bucătar executiv de la La Cantera Resort & Spa din San Antonio, Texas.
Și bucătarul Isaac Walker susține că trucul cu sare evidențiază gustul real al pepenelui roșu.
„Sarea pe pepene este un truc remarcabil. Nu este un condiment. Este un amplificator, scoțând în evidență calități ale mâncării care existau deja. Adăugând sare la ceva dulce, cum este pepenele, inviți la o petrecere cu dans papilele gustative”, s-a exprimat bucătarul Isaac „Izzo” Walker, potrivit NYPost.com.