Carbonara, spaghete, salată de paste, macaroane cu brânză. Acestea sunt doar câteva dintre felurile de mâncare cu paste care ne pot sătura la masa de prânz sau cină. Pastele sunt un ingredient atât de simplu, care se combină bine cu aproape orice condiment, aromă dorești. Dar haide să vedem cum trebuie acestea fierte, înainte de toate.
Formula pentru a găti paste pare atât de evidentă. Apă + paste = prânz sau cină, nu-i așa? Dar, uneori, lucrurile ce se presupun a fi simple se dovedesc a fi cele mai dificile.
Pentru a obține pastele perfecte, care să nu fie lipite între ele și nici moi sau tari în centru, necesită ceva precizie și experiență. Și apoi mai sunt și toți ceilalți factori de luat în considerare.
Ar trebui să adăugăm sare în apă? Sau ulei? Dar o clătire cu apă rece la sfârșit? Ei bine, dacă și tu ai gătit vreodată acest preparat, atunci singur ai stat cu grijă constant ca ele să nu se lipească la fierbere.
Deși pare un preparat atât de simplu de pregătit, o porție de paste necesită destul de multă atenție, pentru că există riscul să nu mai avem acea farfurie pe care o vedem în meniurile italienilor.
Din nefericire, însă, unele tipuri de paste, cele care nu sunt din grâu dur au tendința de a se lipi atunci când sunt puse la fiert, dar pentru asta gospodinele au găsit un truc magic. Adaugă o linguriță de ulei de măsline la fiert și, în acest fel, împiedică acest lucru.
De partea cealaltă, însă, bucătarii italieni susțin că uleiul afectează aroma și textura finală a pastelor, deoarece creează o peliculă pe acestea care le împiedică să absoarbă sosul, ceea ce poate chiar prelungi timpul de gătire.
Desigur, pe lângă acest truc, există și alte sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când prepari o porție de paste. Ca de exemplu, să respecți timpul de fierbere care înscris pe ambalaj.
Citește și: Ce brânză se pune la pastele carbonara, de fapt. Secretul bucătarilor italieni pentru un gust autentic