Trucurile transmise din generație în generație sunt, și astăzi, de mare ajutor, fie că vorbim despre îngrijirea casei, gătit sau cultivarea grădinii. Bunicii noștri nu puneau niciodată roșiile la rece, iar cercetătorii le dau dreptate! Specialiștii au explicat de ce nu ar mai trebui să ținem roșiile la frigider.
Progresele tehnologice au schimbat radical modul în care trăim, mai ales în ceea ce privește durata și modul în care păstrăm hrana.
Roșiile sunt cele mai cumpărate și consumate legume în România. Pentru cei mai mulți dintre noi, a le pune în frigider imediat cum ajungem acasă este un gest ce ne-a intrat deja în reflex, convinșii fiind că așa se depozitează corect. O mare greșeală, susțin cercetătorii.
Oamenii de știință au contrazis această practică. Aceștia au explicat de ce nu ar mai trebui să ținem roșiile în frigider.
În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că aceste produse au fost create și crescute întâi în zone cu climat cald, asemănător celui din deșert, ceea ce înseamă că preferă temperaturile mari. Dacă sunt ținute la 4 grade Celsius, temperatura la care sunt setate aproape toate frigiderele, frigul le va altera textura și aroma.
Te-ar putea interesa și: Cum îţi dai seama că roşiile din piaţă au fost stropite cu substanţe periculoase. Detaliul la care să fii mereu atent
Gustul specific al roșiilor este dat de compușii volatili. La rece, aceștia nu se mai pot reproduce în ritmul normal. Mai mult, temperaturile scăzute îi distrug pe cei deja existenți, rezultatul fiind un gust modificat, a fost concluzia unui studiu realizat de o echipă formată din cercetători din cadrul Institutului Național de Cercetări Agricole din Franța.
Frigul distruge pereții celulari ai roșiilor, modificându-le textura.
Daniel Gritzer de la Serious Eats a făcut un test de gust complex pentru a afla cum, când și dacă roșiile ar trebui să fie puse vreodată în frigider. El a descoperit care este singura situație în care roșiile pot fi ținute fără nicio emoție în frigider: cele foarte coapte. Ele pot sta la rece chiar și câteva zile, cu pierderi minime de gust și textură, dacă sunt aduse la temperatura camerei înainte de a fi consumate.
Te-ar putea interesa și: De ce să bei un pahar de suc de roșii în fiecare zi. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt