30 mai 2023 | 17:13

Cum îţi dai seama că roşiile din piaţă au fost stropite cu substanţe periculoase. Detaliul la care să fii mereu atent

Sănătate
Cum îţi dai seama că roşiile din piaţă au fost stropite cu substanţe periculoase. Detaliul la care să fii mereu atent
Creșterea utilizării acestor pesticide cauzează numeroase probleme de mediu și de sănătate

Când vorbim de așa-numitele roșii bio, ne așteptăm ca acestea să fie cultivate și crescute în mod natural și fără a fi stropite cu substanţe periculoase. Este detaliul la care trebuie să fii mereu atent. Dacă nu ți-ai dat seama despre ce este vorba, îți explicăm noi cum îţi dai seama că roşiile din piaţă au fost stropite cu substanţe periculoase.

Îți explicăm cum se detectează pesticidele în legume

După cum bine se știe, pesticidele sunt utilizate în agricultură pentru a elimina dăunătorii și pentru a evita deteriorarea produselor agricole. Majoritatea pesticidelor utilizate în prezent au o serie de efecte negative asupra omului.

Creșterea utilizării acestor pesticide cauzează numeroase probleme de mediu și de sănătate. Substanțele toxice din legume și fructe pot provoca mai multe boli, destul de grave, conform specialiștilor.

Vezi și: Alimentele de care nu știai că au pesticide. Mare atenție când le consumi, ce s-a descoperit

Pesticidul utilizat în mod obișnuit este monocrotofosul, care aparține familiei organofosfaților. Deoarece acesta este extrem de toxic, utilizarea sa este interzisă în multe țări. Până în prezent, au fost dezvoltate diverse metode pentru a afla nivelul de pesticide și pentru a detecta calitatea legumelor și fructelor. Diferite tipuri de tehnici de cromatografie sunt utilizate în mod obișnuit în acest scop.

„Substratul SERS practic utilizat în mod obișnuit este hârtia de filtru decorată cu Ag NP, care este utilizată pentru detectarea și identificarea precisă a pesticidelor.

Un dispozitiv pe bază de hârtie este tamponat pe diferite suprafețe pentru a colecta eșantionul.

Hârtia de filtru decorată cu Ag NP combinată cu D-SERS este utilizată în experimentele SERS.”, explică specialiștii ununl din modurile prin care se detectează pesticidele în legume.

Vezi și: Cum poţi deosebi un fruct sau o legumă bună de una tratată cu pesticide. Detaliile la care trebuie să fii atent. Video

Dar, dacă nu ești specialist și totuși vrei să afli cum îţi dai seama că roşiile din piaţă au fost, sau nu, stropite cu substanţe periculoase, îți explicăm în cele ce urmează. Pe scurt, îți putem spune că este detaliul la care să fii mereu atent.

Află cum îţi dai seama că roşiile din piaţă au fost stropite cu substanţe periculoase

Nu de puține ori am mers în supermarketuri, și chiar în piețe, și am fost invitați de comercianți să cumpărăm roșii, așa-zise proaspete și bio. Dar cât adevăr exixtă în aceste afirmații și câtă inducere în eroare?

Vezi și: Adevărul despre roșiile românești ”stropite”, care se vând în piețele din România. Câte pesticide au, de fapt

Deși, aparent, este greu să-ți dai seama dacă roşiile din piaţă au fost stropite cu substanţe periculoase sau nu, există totuși o emtodă simplă, la îndemâna oricărui client de afla dacă există sau nu aceste substanțe periculoase.

Așadar, la întrebarea „cum îţi dai seama că roşiile din piaţă au fost stropite, sau nu, cu substanţe periculoase?”, răspunsul îl dau horticultorii, aceștia explicând cam ce ai de făcut:

„Să spunem că găsim o roșie despre care comerciantul spune că e românească și care nu are semințe. Noi știm că nu există soiuri autohtone de roșii fără semințe.

Deci roșia ar putea fi fals etichetată. Și ar putea fi roșie de import, caz în care pot apărea problemele despre care am vorbit. Sau ar putea fi o roșie din sămânță de import cultivată la noi.

În acest caz, nu vorbim neapărat de roșii cu potențial periculos. Nu e un soi românesc, e un hibrid importat, dar care a fost crescut în România.”, explică specialiștii horticultori.

Vezi și: Diferențele dintre roșiile coapte natural și roșiile toxice. Trucul pe care o să-l folosești și tu

„Dacă are porțiuni lemnoase înseamnă că au fost stropite cu substanțe periculoase”

Un alt mod de a ne da seama dacă sunt sau nu tratate, este atunci când, odată tăiată roșia, se regăsesc, așa cum precizează specialiștii, porțiuni lemnoase, concluzia în acest caz fiind că da, roşiile din piaţă au fost stropite cu substanţe periculoase:

„Înroșirea începe de la vârful fructului și merge spre codița de prindere. Fructul se înroșește integral și apoi acel roșul devine mai intens. Ce înțelegem de aici?

ă un proces natural de coacere a unei tomate durează destul de mult. Acele substanțe pe care le folosesc unii legumicultori nu fac decât să scurteze această perioadă de la verde la roșu, aceste fenofaze.

Și de aceea, la roșiile la care s-a intervenit cu substanțe de grăbire a coacerii, gustul este diminuat, pentru că fructul nu are timp să proceseze și să armonizeze cele 400 de substanțe, să le echilibreze și să le așeze.”, mai explică aceiași specialiști, conform spotmedia.ro.

Vezi și: Cum poţi deosebi un fruct sau o legumă bună de una tratată cu pesticide. Detaliile la care trebuie să fii atent. Video

Mai sunt și alte criterii, precum semințele folosite, în cazul acesta specialiștii spun că „există 2 situații în care putem avea o roșie lemnoasă”:

„1) e făcută din unele semințe din import (și 95% din roșiile noastre sunt din semințe de import). Aceste roșii nu sunt periculoase, doar că nu sunt chiar așa de moi și gustoase cum ni le-am dori noi.

2) asupra ei s-a intervenit cu substanțe chimice, posibil chiar cu unele substanțe interzise.”, mai explică horticultorii, conform sursei menționate.

Vezi și: Amestecul banal care va înmulți recolta de roșii. Cât de important este să-l folosești

Concluzie

Acum, că ai aflat cum îţi dai seama că roşiile din piaţă sunt sau nu stropite cu substanţe periculoase, vei putea să-ți alegi altfel roșiile din supermarketuri, inclusiv din piețe, deși mulți comercianți se laudă că ar fi bio. Așadar, mare atenție, până la urmă este vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Cel mai bun sos de ardei. Se poate mânca și pe pâine
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro