Cartofii și ceapa au multe în comun. De regulă, legumele sunt gătite împreună în diverse preparate, de la fripturi la conserve. Atât bulbii, cât și tuberculii se dezvoltă sub pământ, ceea ce înseamnă că pot fi păstrați în medii similare. Totuși, nu este bine ca legumele fie depozitate împreună. Află în rândurile de mai jos de ce să nu ţii ceapa lângă cartofi.
Ceapa și cartoful trebuie depozitate în medii răcoroase, întunecate și aerisite. Chiar dacă legumele preferă să fie păstrate în condiții de mediu similare, acest lucru nu înseamnă că sunt potrivite pentru a fi menținute alături de cealaltă. Specialiștii în ale grădinăritului spun că depozitarea de ceapă și cartofi la un loc scurtează durata de valabilitate a legumelor.
De ce se întâmplă acest lucru? Ceapa emite un nivel ridicat de gaz etilenă. Acesta din urmă este un hormon vegetal care are un impact uriaș asupra creșterii plantelor. El grăbește procesul de coacere a cartofilor. Astfel, tuberculii riscă să se strice înainte de a fi folosiți în bucătărie.
Ca regulă generală, dacă așezi un fruct sau o legumă care produce etilenă lângă unele care nu produc, alimentele din urmă vor începe să se coacă foarte rapid. Etilena este motivul pentru care și merele trebuie ținute departe de banane, de exemplu.
Există și un aspect pozitiv al etilenei. Dacă ai nevoie ca un produs să se coacă rapid, îl poți depozita alături de un fruct sau o legumă ce eliberează mult gaz etilenă.
Revenind la problema depozitării legumelor, nu doar cea ceapa este vinovată pentru stricarea timpurie a cartofilor. Tuberculii degajă, la rândul lor, foarte multă umiditate. Aceasta poate face ca ceapa să se lichefieze și să se strice, prezentând scurgeri urât mirositoare.
Bucătăresele cele mai experimentate păstrează întotdeauna ceapa separat de cartofi. Sunt mulți români, însă, care încă depozitează legumele greșit. Se recomandă ca tuberculii de cartofi să fie păstrați în locuri răcoroase și întunecate, precum pivnița sau cămara.
Nu este indicată depozitarea cartofilor la frigider sau la congelator. Bineînțeles, cu excepția cazurilor în care au fost deja tăiați sau gătiți. În astfel de circumstanțe, se pot păstra și la temperatura camerei, dacă urmează să fie consumați într-o perioadă de timp scurtă.
Citește și: Cum păstrezi ceapa proaspătă timp de 6 luni. Cel mai tare truc pentru depozitarea ei
Ceapa trebuie păstrată întotdeauna într-o zonă bine ventilată, răcoroasă, însă nu foarte rece. Atât timp cât este așezată într-o plasă suspendată, într-o cămară retrasă, este suficient pentru a se menține comestibilă.