Majoritatea româncelor obișnuiesc să gătească omletă cu mai mult sau mai puțin ulei. Este o tehnică greșită, potrivit rețetei clasice franceze. Ingredientul pe care trebuie să îl folosești pentru a obține un gust desăvârșit este altul, de fapt. Iată cum trebuie să procedezi!
Când celebra bucătăreasă Julia Child și-a făcut apariția la televizor pentru prima dată în anul 1962, i-a introdus pe americani în arta bucătăriei franceze cu ajutorul unei rețete foarte simple: omleta. Acest fel de mâncare a existat, într-o formă sau alta, încă din cele mai vechi timpuri
Delicioasa mâncare de ouă a devenit, în timp, un simbol al bucătăriei franceze. Prepararea omletei poate varia în funcție de stilul culinar preferat. Tehnica franceză este foarte diferită de tehnica americană.
Dacă dorești cu adevărat să savurezi o omletă clasică, este important să acorzi atenție pașilor preciși din rețetele francezilor. Ceea ce face ca o omletă în stil francez să fie diferită de o omletă americană este faptul că nu se prepară cu ulei niciodată.
Omleta clasică este gătită doar cu ouă și unt, acest din urmă ingredient schimbând tot gustul preparatului. Textura omletei trebuie să fie moale, iar preparatul final trebuie să aibă culoare galben deschis, să fie perfect uniform și nu prezintă pete maronii, fiindcă nu este gătit cu ulei.
Primul sfat pentru a obține o omletă perfectă în stil franțuzesc este să folosești întotdeauna ouă proaspete. Este ideal să faceți omletă cu două ouă și cu un tel de mână, să bateți ambele ouă timp de cel puțin 30 de secunde. Odată ce ouăle sunt complet bătute, se asezonează cu sare și piper.
Apoi, vei avea nevoie de o tigaie antiaderentă. Este important ca tigaia să aibă temperatura corectă. Încălzește-o la foc mediu și unge capacul tigăii cu unt. Dacă vei găti omleta cu capac „uleios”, gustul său se va îmbunătăți considerabil. Omleta va ieși moale, pufoasă și fragedă.
Dacă dorești să adaugi umplutură, cum ar fi ierburi și/sau brânză, asigură-te că omleta este deja încălzită și pe cale să se formeze. Cel mai bine este să aștepți până când ouăle vor fi gătite în proporție de 85%. Ține cont, însă, de faptul că rețeta clasică nu presupune adăugarea altor produse în mâncare.
Nu în ultimul rând, ai grijă ca tigaia în care gătești ouăle să nu fie prea fierbinte. Omleta clasică franceză perfectă trebuie să fie de culoare deschisă, fără pete maronii și moale, nu tare, pentru că interiorul nu trebuie să fie gătit până în punctul în care să se întărească complet.