Mulți obișnuiesc să oprească complet sistemul de încălzire când pleacă de acasă pentru câteva zile. Acest lucru este însă o greșeală, spun reprezentanții companiei energetice E.ON România. Temperaturile scăzute pot cauza probleme serioase într-o locuință, inclusiv inundații.
Oprirea sistemului de încălzire cât timp se pleacă de acasă, pentru o perioadă de câteva zile, este o greșeală, spun specialiștii. Asta pentru că temperaturile scad foarte mult – un detaliu ignorat, de regulă – și conduc la multe probleme, printre care și înghețarea sau spargerea conductelor de apă.
Inclusiv boilerele sau centralele pot să se spargă, în urma sistării complete a căldurii într-o locuință, fenomen ce poate să conducă la rândul său la provocarea unor inundații semnificative.
Te-ar putea interesa și: Ce să faci o dată pe an la calorifere pentru a avea căldură iarna. Este atât de simplu, dar puțini oameni procedează așa
Reprezentanții companiei energetice E.ON România au explicat, pentru HotNews, că nu este nimic greșit în a seta termostatul să pornească încălzirea când temperatura scade sub 16 grade Celsius. Dacă se pleacă pentru mai multe zile de acasă, termostatul ar trebui setat la 8 grade Celsius, potrivit Engie.
Ce mulți nu știu este că centralele termice prezintă, în marea lor majoritate, o funcție de protecție la îngheț (antifreeze), care ar trebui activată, mai ales dacă în locuință nu stă nimeni pentru o perioadă de câteva zile consecutive. Această funcție pornește încălzirea când apa a scăzut sub o temperatură.
Oprirea completă a căldurii într-o locuință poate să conducă la mai multe probleme, cum ar fi: înghețarea apei din instalații sau alte circuite, când temperatura scade sub 0 grade Celsius.
În astfel de cazuri, apa din țevi se poate transforma în gheață, fenomen care conduce la apariția fisurilor în țevi și, mai târziu, la scurgeri de apă când încălzirea este repornită. În cazuri mai complexe, putem vorbi inclusiv despre inundații în locuință.
Te-ar putea interesa și: Avantajele folosirii unei pompe de căldură iarna. Alternativa excelentă pentru creșterea prețurilor
Dacă mulți cred că economisesc energie când opresc căldura, specialiștii spun că realitatea este alta. Când se reia încălzirea într-o clădire rece, sistemul de încălzire trebuie să depună efort suplimentar pentru a readuce temperatura la un nivel confortabil. Acest lucru se traduce prin creșterea consumului.
Mai mult decât atât, dacă oprești căldura complet când pleci de acasă, te vei putea confrunta și cu probleme cu izolația termică. O clădire răcită constant poate avea probleme în acest sens, ceea ce înseamnă că va fi mai dificil să menții o temperatură confortabilă când se repornește încălzirea.