Dacă ești pasionat de grădinărit, este imposibil să nu fi aflat despre controversele în jurul rolului citricelor în grădină, dacă pot fi compostate, dacă va descuraja dăunătorii, etc? Se pare că există un răspuns, astfel că specialiștii explică de ce să nu mai pui coji de portocale la rădăcinile plantelor, spulberând acest mit.
În ciuda miturilor despre îmbunătățirea solului și respingerea dăunătorilor, majoritatea grădinarilor nu se obosesc să folosească citricele în grădină. Se pare că, deși citricele nu sunt complet dăunătoare pentru grădină și, în anumite circumstanțe, pot fi utile, este foarte probabil să nu merite să fie folosite, chiar dacă ni se spune în tot felul de trucuri că le putem presăra la rădăcinile florilor sau pomilor.
Astfel că o parte din specialiști au decis să spulbere mitul și să explice de ce să nu mai pui coji de portocale la rădăcinile plantelor. Una din concluziile acestora, rferitoare la citrice, este că sunt problematice ca ingredient de compost și mulci.
Ideea că citricele nu se compostează bine este un mit, orice lucru de pe Pământ se va descompune în cele din urmă, iar citricele o vor face aproximativ în același ritm ca și alte resturi de bucătărie, deși este indicat să separați semințele, fructele și miezul de coajă înainte de a face acest lucru.
Nu numai că este mai mult de muncă decât sunt dispuși grădinarii să facă pentru compost, dar subliniază una dintre problemele legate de compostarea citricelor, și anume „lucrurile bune se află în mare parte în fructe, care vor dispărea în momentul în care veți composta”, spun specialiștii, explicând de ce să nu mai folosești coji de portocale la rădăcinile plantelor, inclusiv să folsoești sucul de portocală.
„Semințele vor fermenta și vor încolți, iar cojile vor descuraja viermii de compostare, așa că nu există niciun avantaj real.
Deși este de asemenea adevărat că citricele sunt o sursă bună de azot, fosfor și potasiu, elementele de bază ale solului, nu va fi un șoc faptul că sunt foarte acide.”, explică experții grădinari.
Acest lucru poate schimba pH-ul solului, iar asta nu este o idee bună, cu excepția cazului în care este folosit în mod limitat și sub plante care doresc această aciditate, cum ar fi afinele sau azaleele.
Chiar și în aceste cazuri, trebuie monitorizat pH-ul, pentru că, deși aceste plante se vor bucura de un pH mai ridicat, este doar un interval ușor mai mare, mai spun specialiștii. După aceea, pH-ul acționează împotriva obiectivelor plantelor.
Un alt motiv real pentru care nu ar trebui folosite cojile de portocale, este că, deși citricele pot descuraja dăunătorii, un alt secret demitizat, o fac numai „la niveluri pe care nu le veți obține cu resturile de bucătărie”.
Citricele, este adevărat, pot descuraja unii dăunători, cum ar fi șobolanii și șoarecii. Lor nu le place uleiul de citrice, care se găsește în coji. Cu toate acestea, concentrația de ulei necesară pentru a fi eficientă este mai mare decât cea pe care o veți obține doar aruncând cojile pe jos, chiar și în interior.
În plus, acele coji se usucă rapid, iar apoi uleiul este inexistent. De asemenea, în acest caz, a fost îngrijorător faptul că compusul din cojile de citrice, d-limonenul, poate fi toxic dacă este ingerat de animale.
Deși la prima vedere cojile de portocale, și de alte citrice, ar putea ajuta solul și plantele, realitatea este cu totul alta, iar dacă ținem morțiș de asta, s-ar putea să fim dezamăgiți că nu am avut rezultatele scontate.
Acum că ai aflat de ce să nu mai pui coji de portocale la rădăcinile plantelor, poate ar fi cazul să regândești strategiile, tot în beneficiul tău și al grădinii tale va fi.