Îngrășământul, expunerea la soare, umiditatea solului sunt, fără doar și poate, elemente esențiale pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă, dar la fel de importanți sunt și „vecinii”. Specialiști din domeniu au explicat de ce să nu mai plantezi cartofi lângă roșii, de fapt.
În ultimii ani, pe măsură ce tot mai mulți români renunță la viața la oraș și aleg să se retragă în mediul rural, unde își dedică un colț mai mic sau mai mare al grădinii cultivării legumelor, fructelor, verdețurilor și plantelor aromatice, a crescut și interesul pentru trucuri și recomandări utile obținerii unor recolte bogate și de bună calitate.
Dornici să pună pe masă pentru familie și musafiri produse „curate”, ce nu au fost tratate cu diferite substanțe ce accelerează în mod artificial procesul de dezvoltare, oamenii plantează cât mai mult, de la roșii, castraveți, ceapă, ardei, până la busuioc și mentă.
Îngrășământul, expunerea la soare, umiditatea solului sunt, fără doar și poate, elemente esențiale pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă, dar la fel de importante sunt și culturile vecine.
Un specialist în domeniu a explicat de ce nu este bine să plantezi cartofi lângă roșii. Aceștia sunt ca un magnet pentru dăunători, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă a riscului de compromitere a roșiilor.
În plus, au cerințe total diferite în ceea ce privește temperatura de creștere și umiditatea solului. Același lucru este valabil și în cazul vinetelor.
Te-ar putea interesa și: Ce temperatură trebuie să fie în solar pentru răsadurile de roşii. Aşa vor creşte rapid în această perioadă
Roșiile sunt, de fapt, vecini capricioși. Cu toate că într-o salată fac pereche perfectă cu castravetele, în seră sau grădină nu ar trebui niciodată plantate în proximitate.
„Dacă discutăm de legumicultorii profesioniști, este destul de complicat să pui lângă tomate alte legume. Unele necesită un program diferit de nutriție, dar cel mai important de protecție, iar aici aș puncta că fiecare produs de protecție în parte are omologări diferite în funcție de cultura și timpul de pauză diferit.
Spre exemplu, castravetele, care face parte din altă familie de legume, este o cultură sensibilă care îți poate aduce repede musafiri nepoftiți în cultura de tomate, cum ar fi paianjenul roșu sau făinarea.
Un alt factor de luat în calcul este că fiecare cultură are o perioadă de vegetație diferită. Având în vedere că producătorii profesioniști trebuie să fie atenți cu ce și când stropesc legumele, au fost cazuri când fermierii au stropit cu un produs care avea omologare doar la tomată și, din cauza că alături avea ardei sau castravete, substanța din produsul fitosanitar s-a regăsit la analiză și acest lucru nu este de dorit”, a explicat Raymond Stanciu, inginer horticol, potrivit Agro-tv.
Te-ar putea interesa și: Roșiile nu se vor mai opri din creștere dacă eviți această greșeală. Metoda cu care legumicultorii au recolte bogate an de an