Există câteva ustensile pe care le putem găsi practic în toate bucătăriile din România, printre acestea numărându-se lingurile mari de lemn, tocătorul etc. Deși am văzut respectivele obiecte toată viața la bunici, mame și în casa noastră, s-ar putea să nu fie atât de bune pe cât crezi, de aceea îți vom dezvălui motivul periculos pentru care ar trebui să nu mai folosești acest material când gătești.
Tacâmurile metalice sunt interzise în oalele și tigăile din teflon pentru că pot deteriora învelișul și atunci intră în acțiune lingurile și furculițele de lemn. De fapt, unele bunicuțe sunt ferm convinse că orezul are un gust mult mai bun dacă este făcut cu aceste ustensile. Vezi ce poți face cu un tocător uzat.
Chiar și cu toată această tradiție, unii experți spun că îndepărtarea obiectelor de lemn din bucătăriile noastre este importantă pentru siguranța alimentelor, deoarece este un material poros care poate adăposti microorganisme periculoase pentru sănătate.
Printr-o postare pe Twitter, omul de știință Deborah García Bello a explicat că lemnul este un loc ideal pentru bacterii, care pot supraviețui chiar dacă ustensilele sunt spălate bine.
„Asta (n.r. – lemnul) are legătură cu listeria, toxina botulină, salmonella…Toți acești prieteni noi pe care i-am făcut vara și care ne îngrozesc”, a explicat experta. „Lemnul este poros și reține umezeala. Este o casă minunată pentru bacterii (…)”, a adăugat García Bello.
Potrivit chimistei, bacteriile creează biofilm, pe care cu siguranță l-ai văzut (și simțit) pentru că este atunci când lemnul este „alunecos” și nu poți îndepărta acea pojghiță enervantă. Societatea Britanică pentru Imunologie spune că, de fapt, sunt comunități de microorganisme, unde se pot acumula tipuri de bacterii și fungi.
„Când lingurile de lemn au un strat ca mucusul care nu dispare cu nimic, acesta este biofilm! Cel mai mare coșmar pentru experții în siguranță alimentară. Când ai biofilm, nu merită curățat, poți doar să-l arunci la gunoi”, a semnalat Deborah.
Specialista a adăugat că, deși există alternative precum bambusul, măslinul și nucul, acestea nu sunt complet sigure, așa că este mai bine să optezi pentru alte materiale ca metalul, teflonul, polipropilena și siliconul. Poate că folosești aceste ustensile de mulți ani și nu ți s-a întâmplat nimic încă (sau nu ai observat), dar mai bine să ai grijă decât să-ți pară rău mai târziu.