Și tu obișnuiești să dormi noaptea cu cheia în ușă? Un specialist de la Institutul Superior de Securitate Publică a explicat motivul pentru care acest lucru nu îți oferă mai multă siguranță, deși mulți cred în mod greșit asta. Care este explicația, de fapt. Problema pe care nu ți-ai pus-o niciodată.
Mulți dintre noi suntem mereu în căutarea unui somn mai odihnitor. Dacă ultimii ani ne-au învățat ceva, este și faptul că un mediu de odihnă relaxant și confortabil ar trebui să fie o prioritate, mai ales în perioada de stres maxim. Acest lucru nu se referă doar la organizarea unui dormitor curat.
Fiecare persoană sau familie are anumite obiceiuri pe care le respectă înainte de a se pune la somn. Unul dintre ele se referă la a încuia ușa locuinței sau a apartamentului pe dinăuntru, în fiecare seară. Oamenii spun că fac acest lucru pentru propria lor siguranță, însă realitatea ar putea să arate cu totul altfel.
Citește și: Cum deschizi ușa de la casă dacă ți-ai pierdut cheile. Trucul genial pe care trebuie să-l înveți
Un specialist de la Institutul Superior de Securitate Publică a explicat că încuietorile cu un singur orificiu pentru a introduce cheia permit, în general, păstrarea ei înăuntru. Acest lucru nu este tocmai recomandat, fiindcă deși mulți cred că sunt în siguranță, efectul poate fi unul neașteptat.
„Ce se întâmplă dacă las ușa încuiată, cu cheia în ea, și mă pun să dorm, crezând că sunt în siguranță? Ei bine, acest obicei nu oferă mai multă siguranță. De fapt, poate fi contraproductiv”, a spus specialistul de la Institutul Superior de Securitate Publică.
Citește și: Poți copia o cheie doar pe baza sunetului pe care îl face când descui ușa
Expertul a explicat că, în multe țări, cilindrul de încuietoare simplu, care dacă las cheia pe interior și îl rotesc nu poate fi deschis din exterior, este interzis comercializării. Motivul este reprezentat de lipsa de siguranță pentru persoanele care locuiesc în interiorul unui imobil.
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă o persoană care doarme în imobil se confruntă brusc cu o problemă medicală? O asistentă personală, de exemplu, ar putea să dețină un set de chei de la domiciliul persoanei afectate medical.
Doar că, odată ce se încearcă deblocarea ușii, cât timp cheia este încă în încuietoare, manevrele sunt imposibile. Asistenta nu va reuși să deschidă ușa locuinței, astfel încât, în cele din urmă, pentru reala siguranță a persoanei aflate înăuntru, se va lua decizia de a sparge ușa.