Legea impozitării bacșișului a intrat în vigoare în România începând cu 1 ianuarie 2023. Astfel, bacșișurile sunt impozitate cu 10%, însă este prevăzută doar suma de până la 15% din valoarea consumației. Astfel, experții financiari au spus de ce să nu laşi bacşiş mai mare de 15% din valoarea comenzii.
Bacșișul este impozitat cu 10% în țara noastră, însă legea se referă strict la sumele între 0-15% din valoarea comenzii.
„Operatorii economici prevăzuți la alin. (1) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat“, se arată în legea impozitării bacșișului.
Astfel, se ridică o mare întrebare, ce se întâmplă atunci când clientul este mai generos și vrea să lase un bacșiș mai mare de 15% din consumație, scrie hotnews.ro. Situația este complicată.
Cornel Grama, consultant fiscal, spune că în cazul unui bacșiș mai mare de 15% din consumație există două posibilități pentru acel bar sau restaurant:
1. Să includă suma rămasă ca venit salarial pentru angajați, caz în care se plătește impozit pe venit, contribuția la sănătate și la pensii.
2. Să fie introduși în firmă, dar să plătească celelalte taxe pentru ei, cum ar fi TVA (plus alte taxe care se plătesc ulterior, de exemplu impozit pe profit/venit – după caz).
Astfel, acestă scăpare a legii poate aduce noi probleme din punct de vedere fiscal pentru firmele respective. Decizia va fi, normal, a angajatorilor.
Ideea impozitării bacșișului a pornit în urmă cu ceva timp chiar de la unii antreprenori din HORECA.
„Această măsură va duce la creșterea veniturilor angajaților din sectorul ospitalității și, practic, va determina o stabilizare a forței de muncă în acest sector din România. Știți cu toții cât de important este astăzi să ne păstrăm oamenii, să ne păstrăm angajații în România și această măsură ne va ajuta.
Am găsit la Ministerul Finanțelor o ușă deschisă. Ne-a primit solicitările și sunt convins că vom ajunge la o reglementare”, spunea Dragoș Petrescu, președinte Romanian Business Leaders.