23 mai 2022 | 12:37

Cât trebuie să lași bacșiș la restaurante sau la comenzile de mâncare online. Răspunsul dat de specialiști

Diverse
Cât trebuie să lași bacșiș la restaurante sau la comenzile de mâncare online. Răspunsul dat de specialiști
Bacșișul și eticheta sa nescrisă

E o seară ceva mai specială. Ai vrea să-ți duci partenera, sau partenerul de viață, la un restaurant ceva mai elegant. După cum bine știm, există anumite reguli scrise de etichetă, în astfel de ocazii. Dacă sunteți și puțin pretențioși, atunci veți fi foarte atenți la modul de prezentare și servire al personalului. Dar, o altă regulă, nescrisă, spune că în astfel de situații, tu ca și client, ar trebui să dai și un bacșiș. Aceeași regulă mai spune că, de obicei, suma lăsată ca bacșiș trebuie să fie cel puțin 10-15% din valoarea totală. Regula nu este una general valabilă, depinde de la client la client.

Bacșișul și eticheta sa nescrisă

Deși bacșișurile sunt apreciate indiferent unde călătoriți, în Europa bacșișul nu este la fel de automat și nici la fel de generos ca în SUA. În multe țări nu se așteaptă deloc bacșișuri.

Suma potrivită depinde nu numai de țara în care vă aflați, ci, la fel ca în SUA, de resursele fiecăruia, de filozofia bacșișului și de circumstanțe.

Bacșișul este ca blockchain și Brexit, important, dar foarte confuz. Când și cât bacșiș trebuie lăsat poate depinde de o serie de factori. Depinde, inclusiv de situația specifică, de serviciu sau chiar de locație.

Bacșișul obișnuia să fie o manifestare a aprecierii pentru un serviciu bun. Pe măsură ce salariul minim s-a plafonat, salariul minim federal în America, de exemplu, este de 7,25 dolari din 2009, angajații au ajuns să depindă de el.

Mai mult, doar șapte state americane cer ca angajații care primesc bacșișuri să fie plătiți cu salariul minim înainte de bacșiș, iar în alte state, salariile lor încep de la 2,13 dolari pe oră.

Așadar, cum vă asigurați că oamenii sunt recompensați corespunzător? Mai ales că, așa cum spuneam, majoritatea angajaților din industria serviciilor depind de bacșiș.

Considerați că acesta este manualul de bacșișuri pentru a ști exact când, cui și cât de mult să dați în orice moment.

Momentele și locurile în care trebuie să dai mereu bacșiș

Cât de mult trebuie să lăsați bacșiș la un restaurant

Atunci când decideți cât să lăsați bacșiș la un restaurant, se recomandă un bacșiș între 15%, pentru servicii medii, și 20% pentru servicii foarte bune, spun experții.

Indiferent de nivelul de servire, bacșișul la un restaurant nu este negociabil.

Luați masa în grup? Iată cum să vă descurcați cu bacșișul

Unele restaurante nu permit cecuri separate. Asigurați-vă că persoanele care lasă bani lichizi includ un bacșiș în plus față de suma pe care o datorează pentru masa lor.

Oricine plătește cu un card de credit ar trebui să lase bacșiș pentru partea sa din totalul notei de plată, nu pentru suma mai mică indicată pe chitanța de pe cardul de credit, care are partea de numerar scoasă.

Ar trebui să fie incluse taxele de restaurant în bacșiș

Experții în etichetă spun că bacșișul înainte de impozitare pe nota de plată de la restaurant este de obicei în regulă. Nu are rost să dai bacșiș pe partea din nota de plată care nu merge la chelner sau la restaurant.

Însă, spun experții, s- ar putea considera că este o mișcare de zgârcenie. Dacă vă permiteți, este bine să lăsați bacșișul la valoarea totală cu taxe.

Cât de mult trebuie să dai bacșiș la un bar

Stai la bar? Dacă nu comanzi decât băuturi, alege sume fixe, mai degrabă decât procente. Lasă 1 euro pentru o bere și 2 euro pentru un cocktail.

Totuși, dacă comanzi o gustare de bar sau dacă serviciul a fost deosebit de bun, lasă un bacșiș de 20% din valoare.

Bacșiș la restaurante pentru mâncare la pachet

În timp ce bacșișul pentru serviciul la masă este un concept general acceptat de către public, bacșișul pentru serviciile la domiciliu este cu totul altceva. Specialiștii în domeniu spun că „există o reticență îndelungată în ceea ce privește bacșișul pentru home-delivery”.

Printre cei care vorbesc despre acest aspect, este și William Lynn, un profesor de la Cornell care a scris peste 70 de publicații de cercetare privind bacșișul. Potrivit profesorului William Lynn, bacșișurile reprezintă aproximativ 45 de miliarde de dolari sau mai mult pe an. „Iar dacă ești chelner, bacșișul reprezintă 100% din salariul tău net”, spune eminentul profesor.

Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, ospătarii, în America, câștigă un salariu sub minim de mai puțin de 3 dolari pe oră. „Și toți acești bani sunt consumați de reținerile fiscale, așa că, evident, bacșișurile sunt esențiale”, a spus Lynn.

Deși Lynn a lucrat în industria restaurantelor și a studiat bacșișul, el nu se consideră un expert în etichetele de bacșiș. Dar are o mulțime de date culese din milioane de tranzacții cu carduri de credit.

Aceste date au arătat că bacșișurile pentru angajații din restaurantele cu servire rapidă au crescut în timpul pandemiei. De cealaltă parte, bacșișurile pentru angajații din restaurantele cu servicii complete au scăzut.

„Mai multe afaceri s-au mutat la mâncare la pachet și, prin urmare, bacșișurile au scăzut în timpul pandemiei. Dar bacșișurile au scăzut, în general, doar cu câteva puncte procentuale.

Bacșișurile generoase ar fi putut ajuta la compensarea unui declin și mai accentuat.”, mai spune William Lynn.

Standardul industriei pentru bacșișul pentru comenzi la pachet era de 10% în perioada pre-pandemică. Unii experți spun că merită să lăsați pentru comenzi la pachet un bacșiș la fel de mare ca pentru un serviciu de masă obișnuit.

Cât de mult ar trebui să las bacșiș celui care aduce comanda acasă?

Conform unui studii, majoritatea celor care se ocupă cu astfel de servicii ar dori cam 20% din valoarea comenzii. Aceștia spun că sunt nevoiți să-și pună în pericol viața doar pentru a fi acolo și că oamenii ar trebui să fie atenți la acest lucru.

Cei care se ocupă cu home-delivery spun că împachetarea comenzilor poate necesita mai multă muncă decât servirea la mese. În același timp, mai spun că aceste comenzi la pachet sunt esențiale pentru a ajuta la suplimentarea veniturilor.

Mai ales pentru industria restaurantelor, care a fost deosebit de lovită de pandemie. În concluzie, un bacșiș de 10% este un bun punct de plecare, sau, în cel mai fericit caz, 20% din valoare.

Concluzie

Așa cum spuneam la început, nu există o regulă obligatorie, general valabilă, când vine vorba de bacșiș.

Dar, dacă serviciile sunt bune, indiferent de care natură ar fi, și dacă mâncarea este ireproșabilă, atunci este cazul să scoți un bacșiș bun pentru cel, sau cea, care te-a servit.

Ah! Era să uit. Lasă-i un bacșiș bun și băiatului de la Glovo, TakeAway sau BoltFood, doar a venit repede cu comanda, nu?

PlaySport
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei interlopului
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
SCANDAL! EA e amanta care i-a spart casa celebrului milionar român! Nu are pic de rușine!
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Cum a scris 'canadianul' TJ Miles numele Alexandrei Duli, pe bilețelul de nominalizare la Survivor All Stars. Războinica a crezut că e o glumă!
Stirile PROTV
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Romania TV
Alex Ciucu este cel mai fidel... amant. Soțul Alinei Sorescu se iubește cu aceeași femeie ca și în urmă cu 11 ani. Ea este o cunoscută vedetă TV!
Capital.ro
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
EVZ.ro
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
Adevarul
Ce trebuie să facem cu molozul și alte deșeuri din construcții. Depozitarea ilegală poate aduce sancțiuni uriașe
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Trebuie neaparăt să stii asta daca ești client BCR. Banca aduce o serie de modificări pentru toți cei care dețin conturi
Redactia.ro
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la priveghi
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Capital.ro
Care sunt alimentele alcaline și care sunt acide. Medic: ”Chiar dacă nu credeați, asta se întâmplă!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
A ÎNCEPUT RĂZBOIUL! Alertă la NIVEL MONDIAL
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro