De ce să nu decongelezi niciodată carnea de pui la temperatura camerei. Pericolele la care te expui

de: Anca Lupescu
16 04. 2024

Descongelarea puiului este o sarcină care necesită puțină atenție dacă vrem să evităm riscuri pentru sănătate și să ne bucurăm la maximum de proprietățile sale nutriționale fără probleme. Iată de ce să nu decongelezi niciodată carnea de pui la temperatura camerei și la ce pericole te poți expune dacă faci acest lucru.

De ce să nu decongelezi niciodată carnea de pui la temperatura camerei

Puiul este unul dintre ingredientele cele mai populare în bucătărie datorită gustului său și ușurinței cu care poate fi pregătit. Dacă ai carne de pui la congelator și vrei să o pregătești rapid, ar trebui să urmezi câțiva pași simpli, dar care te asigură că poți consuma în siguranță carnea.

Vezi și: De ce mulți pui din magazine sunt galbeni, de fapt. Producătorii au oferit explicația categorică

Atunci când vine vorba despre descongelarea puiului, este important să fim atenți pentru a evita să facem greșeli care ar putea reprezenta un pericol pentru sănătate.

Practica de a descongela puiul la temperatura camerei este destul de comună și poate părea corectă, dar este cu adevărat recomandată? 

Care este modalitatea corectă de a descongela puiul în siguranță? Congelarea alimentelor are ca scop oprirea proliferării agenților infecțioși, dar nu îi elimină complet. 

Prin urmare, atunci când scoatem puiul din congelator și începe să crească temperatura, microorganismele se activează și se înmulțesc. 

Acest lucru crește riscul de intoxicație alimentară.

 A avea puiul expus poate cauza contaminare încrucișată, mai ales dacă, de exemplu, îl scufunzi sub jetul de apă din chiuvetă pentru a-l îl decongelat mai repede. Apa poate să stropescă, atingând cu bacterii totul din jur. Din această cauză, este mai bine să evităm descongelarea puiului la temperatura camerei.

Cm se decongelează puiul corect

Cea mai recomandată modalitate de a descongela puiul este să-l scoatem din congelator și să-l punem în partea de jos a frigiderului, departe de contactul cu alte alimente, permițându-i să se descongeleze treptat. 

Cu toate astea, acestă metodă poate dura câteva ore și poate fi incomodă în situațiile în care avem puțin timp disponibil.

Vezi și: La ce să te uiți când cumperi carne de pui din magazin. 3 semne că este proaspătă și bună pentru consum

O altă metodă eficientă pentru a descongela puiul, mult mai rapidă, este să folosim cuptorul cu microunde. 

Pentru a face asta, pune puiul într-un recipient suficient de adânc pentru a strânge apa care se va scurge din el în timpul procesului de descongelare.

 Apoi, activează funcția „descongelare” care este disponibilă în majoritatea cuptoarelor cu microunde și prograeazăi timp de două minute. 

După acest timp, verifică dacă puiul s-a descongelat corect. Dacă puiul nu s-a descongelat complet, întoarce-l și repetă procesul până când este moale. 

În felul acesta vei avea puiul pregătit pentru a îl gătit într-un timp scurt. Nu uita să te speli pe mâini înainte și după manipularea lui.

Utilizarea cuptorului cu microunde este recomandată doar pentru rapiditatea sa, însă, cea mai bună modalitate de a descongela este utilizând frigiderul. 

Vezi și: În ce ordine se pune carnea pe grătar. Mulți români greșesc, de asta se arde și nu iese gustoasă

Acest lucru se datorează faptului că, utilizând cuptorul cu microunde, există posibilitatea ca unele părți să rămână ușor înghețate, ceea ce ar putea îngreuna ulterior gătitul cărnii.