De ce să nu dai bătrânilor locul din autobuz. Ce au descoperit cercetătorii

De ce să nu dai bătrânilor locul din autobuz. Ce au descoperit cercetătorii
De ce să nu dai bătrânilor locul din autobuz. Ce au descoperit cercetătorii

Mai bătrâni ca unirea, unii români continuă să facă scandal în autobuz, agresând verbal călătorii care nu le oferă un loc. Ba chiar cei care nu fac acest gest pentru ei sunt considerați ca fiind lipsiți de respect. Nu de aceeași părere sunt și cercetătorii de la Oxford.

Bătrânii nu-și găsesc loc. Cercetători: Nu mai oferiți această posibilitate bătrânilor. Le face bine să stea în picioare

Mulți experți de la Oxford au aflat în urma unui studiu că oamenilor în vârstă le face bine să stea în picioare, pentru a se menține sănătoși. Cercetarea, făcută publică în revista de specialitate medicală The British Medical Journal, susține că ar trebui să încurajăm bătrânii să meargă pe jos cel puțin 10 minute pe zi sau să nu ia liftul și să urce pe scări. Inclusiv statul în picioare este o modalitate bună pentru a-și menține sănătatea.

Studiul mai spune că un efort pentru a-i menține pe oamenii în vârstă activi îi poate ajuta să fie independenți mai mult timp și scade nevoia lor pentru îngrijiri medicale. Chirurgul ortoped Scarlett McNally susține că „exercițiile fizice pot încetini fenomenul de îmbătrânire și pot menține articulațiile sănătoase mai mult timp”.

„Trebuie să încurajăm activitatea fizică în rândul bătrânilor, și nu să îi încurajăm să fie sedentari. Nu vă sfătuiți părinții să ia liftul, ci să mai urce un etaj pe scări. Și gândiți-vă de două ori înainte să cedați locul pe scaun în autobuz sau tren unei persoane în vârstă. Statul în picioare este un exercițu fizic bun pentru ei”, spune profesorul Sir Muir Gray.

Pensiile aproape se vor dubla până în 2021

După doi ani de la inițiere, în 2019, președintele Klaus Iohannis promulga legea adoptată de Parlament la finalul lunii iunie. Primele majorări alte pensiilor din acel an au fost făcute în septembrie, când punctul de pensie a crescut cu 165 de lei. Deși Guvernul dădea asigurări că există suficienți bani pentru schimbări, analiștii avertizau că impactul bugetar este prea mare. La 1 septembrie 2021, pensia va ajunge la 1.875 lei, ceea ce înseamnă o majorare de aproape 70% a tuturor pensiilor până în 2021.

Planurile au fost, însă, afectate de pandemie. Mărirea de 40% din 2020 nu mai poate fi posibilă în condițiile de față, ba chiar până și pensiile private vor suferi din cauza virusului. Cinci din cei șapte administratori de pensii private din România au înregistrat scăderi ale activelor care se văd deja în conturile oamenilor. Sunt oameni care se tem că la bătrânețe vor mai primi pensia privată pentru care au cotizat la Pilonul 2, dar responsabilii acestor fonduri îi asigură că economiile lor sunt în siguranță.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI