Ai auzit vreodată despre ideea de rotație a culturilor? Este pusă des în aplicare în agricultură. Playtech Știri îți explică de ce să nu cultivi ceapă sau roșii în același loc din grădina ta, timp de doi ani consecutivi. Este o greșeală pe care mulți o fac.
Sezonul grădinăritului este în toi. Românii se ocupă îndeaproape de culturile lor, pentru a se bucura de rod bogat la vremea potrivită. Ai auzit vreodată despre conceptul de rotație a culturilor? Este vorba despre o practică prezentă, în mod deosebit, în agricultură. Se pune în aplicare, însă, și în grădini.
Rotația culturilor se referă la cultivarea a diverse culturi, într-o anumită succesiune, pe aceeași suprafață de teren, pentru o anumită perioadă de timp. O regulă importantă de care trebuie să ții cont, ca să te bucuri de recolte bogate, este să nu plantezi aceleași legume în grădină în același sol, doi ani consecutivi.
Dacă ții cont de acest principiu, fertilitatea solului din grădina ta va crește. Vei observa, de asemenea, că în timp numărul dăunătorilor va scădea. La fel se va întâmpla și în cazul bolilor. Trebuie neapărat să ai în vedere rotația culturilor dacă vrei să te bucuri de plante sănătoase și bogate în fructe.
Playtech Știri îți explică în rândurile de mai jos care sunt riscurile la care îți expui culturile din grădină, dacă plantezi ceapă sau roșie pe aceeași suprafață de pământ, timp de doi ani consecutivi. Din păcate, nu vei avea recoltă bogată, dacă alegi să ignori acest principiu al grădinăritului.
Mulți români nu știu, însă cultivarea repetată a cepei sau a roșiilor în același loc din îngrădină, fără a practica o rotație adecvată a culturilor, poate conduce la mai multe probleme. Plantele au cerințe diferite în materie de nutrienți, iar cultivarea aceluiași tip de plantă în același loc în mod repetat poate să creeze cadrul perfect pentru epuizarea solului de nutrienți.
De exemplu, roșiile se hrănesc foarte mult și pentru a crește sănătos au nevoie de cantități mari de nutrienți, cum ar fi azotul, fosforul și potasiul. Ceapa, în schimb, are nevoi nutritive diferite. Dacă sunt cultivate în același loc din grădină ani la rând, solul va fi deficitar în materie de nutrienți. Legumele nu se vor mai dezvolta sănătos.
Mai mult decât atât, cultivarea roșiilor sau a cepei pe aceeași suprafață din grădină ani, mai mulți ani la rând, poate să conducă și la acumularea unor anumite tipuri de dăunători în sol. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că agenții patogeni și dăunătorii care acționează asupra unei specii rămân în sol. În momentul în care în pământ se pune aceeași legumă, aceasta oferă o sursă continuă de hrană pentru dăunători specifici.
Pentru a evita toate aceste probleme și pentru a te bucura de culturi bogate, este bine să alegi să plantezi legumele în fiecare primăvară în zone diferite din grădina ta. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ții cont de starea fiecărui sol (pH, umiditate etc.), în așa fel încât plantele să se poată dezvolta corespunzător.