Tu ce faci, de obicei, cu apa în care au fiert cartofii? O arunci sau o păstrezi? Desigur, acum urmează întrebarea: „De ce aș păstra-o?”. Ei bine, află că aceasta poate fi foarte utilă în gospodărie. Iată cum o poți folosi. Nu o vei mai arunca de acum.
Cartofii sunt una dintre cele mai populare legume din țara noastră. Este adesea consumat la cuptor, fiert, fiert, sub formă de piure sau ca ingredient în diverse mâncăruri tradiționale. Nu numai tuberculul în sine poate fi folosit în multe feluri, ci și apa de gătit poate avea mai multe scopuri.
Aceste legume se fierb, de obicei, în apă fierbinte timp de 20-30 de minute, după care aceasta se scurge. Mare greșeală! Apa de gătit a cartofilor abundă în amidon, fier, magneziu, vitaminele A, B și C. Nutrienți care pot fi foarte utili nu numai pentru organism, ci și pentru gospodărie. Așa că ar fi păcat să o aruncăm pur și simplu!
Ei bine, în loc să uzi pământul din grădină sau din ghivece cu apă simplă, folosește apa în care au fiert cartofii. Aceasta acționează ca un îngrășământ natural și va face ca florile sau plantele perene să fie mai puternice și mai rezistente în fața dăunătorilor.
Fierul și magneziul nu sunt sănătoase doar pentru noi. Plantelor le plac și lor oligoelementele. Dacă le uzi din când în când, acestea vor dezvolta tulpini mai lungi și frunze noi. Atenție, însă! Pentru a nu deteriora plantele verzi, apa trebuie să fie rece și fără sare.
Apa în care ai fiert cartofii este benefică și în eradicarea buruienilor. Dacă vrei să scapi de iarba care crește încontinuu în rosturile terasei, află că această licoare se folosește numai pentru a stimula creșterea plantelor, ci și pentru a ucide aceste buruieni, dacă este folosită corect.
Cel mai indicat este să o torni pe zona afectată cât timp este încă fierbinte. Las-o apoi să se răcească puțin, după care smulge plantele nedorite din pământ.
Citește și: Aruncă imediat cartofii dacă observi acest detaliu. Pot fi periculoși pentru sănătatea ta