Cartofii sunt cultivați în peste 100 de țări și consumați zilnic de un miliard de oameni. Această legumă este ieftină, extrem de versatilă și poate fi păstrată, pentru o perioadă lungă, într-un loc răcoros, uscat și întunecat. Atunci când sunt fierți sau copți, pot fi introduși într-o dietă echilibrată. Și cum mâncarea sănătoasă nu prea are gust, noi îți dezvăluim trucul bucătarilor isteți.
Există o mulțime de metode care te ajută să îmbunătățești gustul acestei legume. Dacă vrei să aibă gust cartofii, adaugă întotdeauna zeama de lâmăie în apa în care îi fierbi. În plus, citricul îi protejează de apariția unei nuanțe închise la culoare, spun experții culinari. Datorită trucului simplu, vei pune pe masă o garnitură gustoasă și calitativă.
Deși cartofii noi sunt printre preferații românilor, procesul de curățare este extrem de dificil. Pentru asta există o soluție ce face minuni. Mai întâi, toarnă apă într-un castron mare, pune sare și ține legumele tinere în acest lichid circa 15 minute. Poți adăuga și zeama de lămâie, care joacă un rol similar (o lingură este suficientă). Reține că alimentele acide trebuie introduse în a doua jumătate a gătitului, când cartofii sunt aproape gătiți.
Pentru a le păstra forma, este suficient să adaugi doar o lingură de oțet în oala cu apă în care fierbi cartofii, astfel încât legumele să rămână întregi și gustoase. Ce altceva mai poți pune? Ei bine, condimente pentru o aromă suplimentară și parfum delicios.
Potrivit gospodinelor experimentate, frunzele de dafin, rozmarinul, ceapa și usturoiul se potrivesc bine la cartofi. De asemenea, adaugă în oală crenguțe de mărar și pătrunjel. Verdeața va da un gust bun legumelor fierte.
Cartofii conțin fibre, fiind de mare ajutor în lupta împotriva poftei de mâncare. O altă veste bună este că sunt săraci în calorii. Practic, nu au grăsimi: doar aproximativ 0,1 g la 100 grame.
Cartofii sunt și o sursă excelentă de potasiu. O barabulă de mărime medie conține cu 40% mai mult potasiu decât o banană obișnuită. Potasiul reprezintă un electrolit care menține nervii și mușchii în funcțiune și contracarează efectul sodiului asupra hipertensiunii arteriale. În plus, poate îmbunătăți somnul, așa că este o idee bună să incluzi niște cartofi fierți la cină.
Mai au și amidon, care se descompune în glucoză și oferă energie rapidă în organism. Așadar, cartofii ar trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.