Și tu obișnuiești să prepari mâncăruri pe bază de cartofi? Sunt unele dintre cel mai des întâlnite alimente în bucătării. Puține gospodine știu cum să deosebească tuberculii buni de cei nu neapărat potriviți pentru gătit. Aruncă imediat cartofii dacă observi acest detaliu. Ce spun specialiștii despre aceste pete de la suprafața tuberculului.
Cartofii sunt, probabil, unul dintre cele mai versatile alimente din bucătărie. Îi poți prepara în multe feluri, de fiecare dată având un gust delicios. Puține gospodine verifică tuberculii cumpărați de la magazin, supermarket sau din piață de un detaliu important. Dacă vrei să gătești cartofi, trebuie neapărat să ții cont de el.
Consumul unui cartof aflat în stare proastă îți poate afecta starea de sănătate, spun specialiștii în nutriție. De regulă, principalele probleme ale tuberculilor apar când nu sunt depozitați corespunzător. Nu trebuie să fie expuși la lumină și oxigen. Cel mai bine este să îi păstrezi într-un spațiu în care temperatura să nu depășească 8 grade.
Înainte să gătești cartofii, analizează-i cu atenție. Dacă observi că ceva este în neregulă, nu te grăbi să îi prepari. De multe ori, cartofii prezintă germeni, însă nu toate gospodinele remarcă acest lucru. Unii specialiști în sănătate recomandă aruncarea cartofilor de acest fel.
Germenii de pe cartofi pot fi identificați, de obicei, sub forma unor mici umflături pe suprafața tuberculului. Acestea pot să aibă o culoare mai deschisă decât restul legumei. Dacă la început umflătura este mică, în timp crește, se lungește și se subțiază, extinzându-se în afara tuberculului.
Germenii de pe cartofi au, în general, o nuanță ușor verde, ceea ce indică faptul că tuberculul a fost expus prea mult timp la lumină. Dacă tuberculii pe care vrei să îi folosești la prepararea de diverse mâncăruri prezintă pete ușor verzi, poți fi convinsă că deja au început să se formeze germeni.
În practică, aceștia reprezintă un fel de pesticid natural, fiind produși pentru ca tuberculul să se apere de bacterii și ciuperci. Dacă folosești un astfel de aliment la prepararea mâncărurilor, riști să ți se facă rău, să ai febră și dureri de cap sau chiar probleme de natură gastrointestinală.
Te-ar putea interesa și: Cum faci cei mai buni cartofi prăjiţi. Se gătesc de trei ori, e reţeta unui Chef cu stele Michelin
Trebuie precizat, totuși, că Organizația Mondială a Sănătății oferă asigurări că, dacă germenii nu depășesc un centimetru, nu ne expunem la niciun pericol în privința sănătății. Părerile sunt împărțite, din acest punct de vedere. În orice caz, este indicat să tai sau să îndepărtezi suprafața tuberculului care este afectată de germeni.