Echilibrul dintre cerințele muncii și ale familiei înseamnă că oamenii sunt mereu în mișcare. Din nefericire, de multe ori se simte că nu există suficient timp pentru a face totul, iar somnul este adesea prima victimă. A lucra până târziu sau a te trezi devreme nu mai este o practică ocazională. Face parte din stilul de viață actual. Cu toate acestea, lipsa somnului duce la un risc. Astăzi încercăm să aflăm de ce riscă să orbească persoanele care nu dorm destul noaptea. Specialiștii spun că, din păcate, procesul este ireversibil.
În lumea agitată și rapidă de astăzi, este foarte frecvent să nu reușim să nu dormim suficient în fiecare noapte. Provocarea de a echilibra odihna adecvată cu tot ceea ce trebuie făcut într-o zi poate fi foarte dificilă.
Cu toate acestea, mulți nu sunt conștienți de faptul că lipsa unei odihne suficiente poate face ravagii asupra vederii. În timp ce este evident că lipsa somnului poate provoca apariția cercurilor întunecate sub ochi, faptul de a nu te odihni suficient poate interfera cu sănătatea ochilor tăi.
Conform unui număr important de cercetări, atât asupra somnului, cât și asupra ochilor, au scos la iveală mai multe probleme care apar ca urmare a lipsei somnului. În același timp, s-a încercat să se răspundă și la înrtebarea „e ce riscă să orbească persoanele care nu dorm destul noaptea?”. O primă constatare, alarmantă, este că procesul este ireversibil. Haideți să vedem care sunt datele relevate de studii.
Studiile au arătat că ochiul are nevoie de cel puțin cinci ore de somn pe noapte pentru a se reface în mod corespunzător. Fără suficient timp pentru a se reface, ochii tăi nu pot funcționa la potențialul lor maxim. Un efect secundar comun asociat cu lipsa somnului este reprezentat de spasmele oculare.
Ați avut vreodată una dintre acele spasme misterioase în ochi care pur și simplu nu vor să dispară? Aceste spasme oculare apar atunci când aveți un spasm involuntar în pleoapă, cunoscute sub numele de miokimie.
Deși spasmele oculare nu sunt dureroase și nu vă afectează vederea, ele pot fi foarte agravante și perturbatoare. Lipsa somnului este una dintre principalele cauze ale spasmelor oculare.
Din fericire, acestea nu reprezintă o problemă gravă. Ele pot fi corectate cu ușurință asigurându-vă că vă odihniți suficient de bine în fiecare noapte. Cu toate acestea, în timp, lipsa somnului poate duce la multe consecințe diferite, inclusiv la spargerea vaselor de sânge din ochi din cauza tensiunii oculare.
De exemplu, o lipsă de somn poate cauza ochiul uscat. Atunci când lacrimile nu vă lubrifiază ochii în mod adecvat, se poate instala ochiul uscat. Acest aspect poate duce la dureri, sensibilitate la lumină, mâncărimi, roșeață sau chiar vedere încețoșată.
De ce riscă să orbească persoanele care nu dorm destul noaptea? Cantitățile prelungite de lipsă de somn au fost atribuite și altor afecțiuni oculare grave, cum ar fi Neuropatia optică ischemică anterioară. Aceasta apare, de obicei, la persoanele de vârstă mijlocie până la cele în vârstă care suferă de un istoric de apnee în somn.
Această afecțiune este o boală inflamatorie a vaselor de sânge care apare în special odată cu îmbătrânirea. În timp, deteriorarea nervului optic din cauza alimentării insuficiente cu sânge a ochiului poate provoca în cele din urmă pierderea vederii, iar procesul este ireversibil. Aceste afecțiuni sunt un răspuns la întrebarea „De ce riscă să orbească persoanele care nu dorm destul noaptea? ”
După cum au arătat studiile, a nu dormi suficient poate cauza probleme grave de sănătate oculară. Pentru a evita complicațiile asociate cu odihna insuficientă, asigurați-vă că faceți din somn o prioritate.
Specialiștii sugerează să vă faceți un plan pentru a vă programa somnul și să vă țineți de el. Dacă constatați că problema este adormirea pe timp de noapte, există diverse opțiuni pe care le puteți folosi pentru a remedia situația.
Un lucru pe care îl puteți încerca este să beți o ceașcă de ceai de mușețel cu puțin timp înainte de a vă planifica să mergeți la culcare. Aceasta este o modalitate excelentă de a vă relaxa. O altă metodă care funcționează pentru mulți este să citești o carte în pat până când devii somnoros.
Alte câteva sugestii includ să nu faceți exerciții fizice înainte de culcare, să reduceți nivelul de stres și să limitați consumul de cofeină în timpul zilei.
Este important să vă amintiți că ochii sunt ținuți ocupați toată ziua, iar somnul este singurul moment pe care îl au pentru a lua cu adevărat o pauză și a se reface, așa că asigurați-vă că se odihnesc, astfel încât să puteți continua să aveți o vedere sănătoasă.