11 mituri despre somn pe care nu trebuie să le mai crezi

11 mituri despre somn pe care nu trebuie să le mai crezi
Care este, de fapt, adevarul

Având în vedere că ne petrecem o treime din viață făcând asta, somnul este cu siguranță misterios. Nu ne amintim cea mai mare parte a timpului petrecut în timpul somnului și ne petrecem o mare parte din viața noastră de veghe transmițând informații – și informații eronate – despre cum să îl facem mai bine.

11 mituri legate de somn

N-ai probleme cu somnul dacă adormi oriunde

A adormi oriunde nu este un lucru bun. Dacă dormi o cantitate bună de somn în mod regulat și respecți un program care se potrivește ritmurilor de zi cu zi, nu te vei simți obosit de fiecare dată când privești un film sau ceva te plictisește.

Toată lumea sforăie

Sforăit ușor ocazional? Sigur, cine nu a făcut-o? Dar dacă vorbim de sforăituri obișnuite, care scutură casa, nu este normal.

Dacă sforăi mai mult de trei nopți pe săptămână sau dacă sforăitul este deosebit de puternic sau sună ca o gâfâială, o sufocare sau o sforăială, ar trebui să consulți un specialist.

În acest caz, ar putea fi un semn de apnee obstructivă în somn, mai ales dacă este însoțit de somnolență sau oboseală în timpul zilei.

Alcoolul te ajută să dormi

Un păhărel de noapte te poate face să te simți somnoros, dar există o altă față a acestei monede: alcoolul tinde să perturbe somnul.

Vei avea parte de mai puțin somn REM, iar studiile sugerează că organismul tău nu va produce la fel de mult hormon de creștere ca de obicei dacă ai consumat alcool înainte de culcare.

Poți să trăiești bine cu 5 ore de somn pe noapte

Aceasta este una dintre acele minciuni pe care persoanele lipsite de somn adoră să și-o spună singure. Majoritatea adulților au nevoie de între șapte și nouă ore de somn pe noapte, cu mici variații – deci probabil că există câțiva oameni care sunt sănătoși și dorm în medie cinci ore.

Dar aceștia ar trebui să fie rari și nu există dovezi care să sugereze că oamenii pot să se determine să aibă nevoie de mai puțin somn.

Ochelarii cu filtru de protecție fac sigură utilizarea ecranelor înainte de culcare

Expunerea ochilor la lumină chiar înainte de culcare poate da peste cap partea creierului care te ajută să înțelegi că este noapte, așa că o recomandare standard pentru un somn mai bun este să lași ecranele deoparte. Lumina albastră este o parte din motivul pentru care ecranele sunt mai perturbatoare decât lumina de la lampa de pe noptieră.

Exercițiile fizice de seară îngreunează somnul

Este posibil să fi observat că este mai greu să dormi după un antrenament de seară. Dar asta nu este neapărat din cauza antrenamentului de seară. Exercițiile fizice tind să îmbunătățească calitatea somnului, la urma urmei.

Vinovatul poate fi de fapt ceea ce se întâmplă în timpul restului rutinei tale de seară: Corpul nostru primește indicii despre momentul în care este timpul de a dormi din programul nostru de mese, astfel încât acea masă sau acel shake de după antrenament poate fi ceea ce face mai greu să ajungi la timp la culcare.

Unii oameni nu visează niciodată

Avem tendința de a avea între patru și șase vise în fiecare noapte și le uităm pe toate până când ne trezim. (Deși somnul REM este considerat stadiul în care au loc visele, experimentăm, de asemenea, o anumită activitate cerebrală asemănătoare viselor în toate stadiile somnului), scrie lifehacker.

Creierul nostru se pricepe foarte bine să șteargă visele până dimineața, așa că, dacă nu ai fost trezit în timpul unui vis, sunt șanse să fi avut o grămadă și să nu știi asta.

Adolescenții nu ar fi atât de obosiți dacă nu ar mai sta nopțile târziu

Poate că adolescenții stau prea târziu noaptea, dar se află într-o etapă de dezvoltare în care două lucruri sunt simultan adevărate: au nevoie de mult somn, iar ceasul lor biologic i-a făcut să se orienteze spre a fi o bufniță de noapte.

Simplul fapt de a nu-i face pe adolescenți să se trezească atât de devreme îi ajută să doarmă mai mult și este mai bine pentru sănătatea lor mentală și fizică.

Este periculos să trezești un somnambul

Somnambulismul nu este periculos în sine, iar trezirea unui somnambul nu este mortală sau inerent problematică. Asta nu înseamnă că este o idee bună: somnambulii sunt adesea într-o stare de spirit ciudată și poate fi undeva între dificil și imposibil să îi trezești complet.

Dacă reușești să îi trezești, s-ar putea să fie confuzi, jenați sau furioși. Așa că, mai bine îi îndrumi pur și simplu înapoi în pat.

Ai nevoie de un somn bun înainte de un eveniment important

Uite, ideal ar fi să dormi bine înainte de acel test important, sau de acea cursă, sau de prezentarea de la serviciu. Dar, uneori, ești prea emoționat sau nervos pentru a dormi.

Vești bune: o noapte proastă de somn are doar un efect mic asupra performanței tale fizice și psihice, iar efectul ar putea să nu fie deloc vizibil.