Să ai în propria grădină mere este o adevărată bogăție, însă mulți proprietari nu apucă să se bucure de fructele lor așa cum trebuie, pentru că multe încep să se strice încă din pom. Așadar, de ce putrezesc merele în copaci la început de toamnă. Greşeala care te costă recolta.
Până la începutul recoltării merelor, mulți grădinari se confruntă cu o astfel de problemă cum este putregaiul fructelor sau monolioza.
Aceasta este o boală infecțioasă care este cauzată de o ciupercă care afectează frunzele, inflorescențele, dar și fructele mărului.
Una dintre cauzele monoliozei este îngrijirea necorespunzătoare a pomilor dumneavoastră. Anastasia Kovrizhnykh, agronom și designer de peisaj, povestește care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac grădinarii cu pomii din curțile lor.
În primul rând, fructele care au început să putrezească nu trebuie lăsate în niciun caz în copac. Acestea trebuie tăiate de la primele semne ale bolii, adică pete galbene închise sau maro.
În al doilea rând, niciodată fructele și frunzele afectate nu se vor introduce în compost, acestea trebuie arse. Și în al treilea rând, nu uitați să tăiați în mod regulat, subțierea coroanei pomului fructifer.
De asemenea, pentru o recoltă sănătoasă și frumoasă pomii trebuie să fie tratați regulat cu fungicide, fertilizarea cu îngrășăminte fosfor-potasiu și udarea în perioada de secetă, 10 litri de apă per copac. Toate acestea vor ajuta la prevenirea monoliozei.
Pe de altă parte, nutriționiștii au spus cât de benefice sunt banalele mere pentru organismul uman.
”Consumaţi mere? Dacă nu, o să vă dau motive ca să începeţi să mâncaţi acest fruct minune.
Toată lumea cunoaște expresia un măr pe zi ține doctorul departe. Sloganul a fost inventat de o agenție de marketing din Statele Unite la începutul secolului 20 și a avut ca obiectiv promovarea merelor drept un aliment sănătos, nu ca o materie primă pentru fabricarea cidrului.
Fructele sunt cel mai natural și mai echilibrat desert, iar mărul trebuie văzut ca un produs la îndemâna oricui, valoros pentru aportul de fibre, vitamina C și pectine cu rol în reglarea nivelului glicemiei și colesterolului din sânge.
Merele sunt, prin excelență, fructele sănătății, au puține calorii și sunt bogate în fibre solubile, potasiu și flavonoide antioxidante. Fracția glucidică de sorbitol și prezența potasiului le conferă proprietăți diuretice, în timp ce pectinele și celuloza din coajă reglează cu delicatețe tranzitul intestinal”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina sa socială.