De ce pun românii nume de sfinți copiilor. De unde vine această tradiție și ce spun preoții despre acest obicei

de: Ștefan R. Apostol
19 09. 2024

Deși le folosim aproape zilnic, și ne botezăm copii cu ele, puțini dintre noi știu, de fapt, de ce pun românii nume de sfinți copiilor? Dacă vrei să aflii, citește mai depate și află de unde vine această tradiție și ce spun preoții despre acest obicei.

Știi de ce pun românii nume de sfinți copiilor?

Nu de puține ori, părinții aleg pentru noii născuți un nume special, care vine de fapt dintr-o tradiție perpetuată de-a lungul timpului. Vorbim, așadar, de prenumele de botez inspirate din numele unor sfinți, precum Sf.Andrei, Sf. Ștefan, Sf. Petru și Pavel, Matei, etc.

Dar, câți dintre noi știu de ce pun românii nume de sfinți copiilor? O explicație o regăsim în cartea scrisă de părintele Ioanichie Bălan, „Călăuza ortodoxă în familie și societate”:

„La Botez, fiecare copil primeşte un singur nume, căci şi omul are o singură naştere şi un singur suflet.

Numele de botez reprezintă sufletul omului unit cu Dumnezeu prin Botez, prin credinţă dreaptă şi fapte bune”, spune părintele Ioanichie Bălan.

De unde vine această tradiție și ce spun preoții despre acest obicei

Din punctul de vedere al Bisericii, botezul noilor născuți cu astfel de nume îi va face ucenicii sfântului, sau sfinților al căror nume le vor primi, iar acești sfinți vor proteja copilul sau copii care vor purta numele.

Pe de altă parte, se mai spune că acest obicei vine din vechile tradiții, păstrate din bătrâni, pentru a putea păstra vie memoria sfinților care s-au jertfit pe altarul credinței.

După cum bine știm, în tradiția românească, fetele primesc cel mai des numele de Maria, Ana, Magdalena, Elena, Ecaterina, toate fiind, de alffel, numele unor sfinte.

În cazul băieților, așa cum spuneam mai devreme, cele mai des întâlnite nume de sfinți, pe lângă cele enumerate, mai sunt și altele, precum Luca, Vasile, Gheorghe, Toma, etc, și totate au, în final, același scop, de a menține vie memoria acestor sfinți, regăsiți în Cartea Sfântă.

Părintele Necula: „Numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului”

După cum bine se știe, conform tradiției, botezul micuților se face în prezența nașilor, de altfel denumiți și părinții spirituali ai bebelușului. Conform acelorași obiceiuri, de alfel enunțate și de părintele Necula, „numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului”, același prelat continuând să spună că:

„Dacă nu se dă numele naşului, este bine să dăm copiilor numele sfântului din ziua în care se nasc aceştia.

În cazul în care acest nume nu se potriveşte cu dorinţa naşilor şi a părinţilor, se poate lua numele oricărui alt sfânt din calendarul ortodox care, din acel moment, devine patronul şi ocrotitorul copilului”, mai spune părintele Necula.

Până la urmă, fie că vorbim de numele unor sfinți sau nu, micuții trebuie să fie botezați, conform datinei și tradiției creștine.