Românii aleg de cele mai multe ori nume de sfinți atunci când își botează copiii. Se crede că astfel devin ucenicii sfântului respectiv și vor fi ocrotiți pe tot parcursul vieții. Sunt și nume pe care preoții ortodocși recomandă să nu le punem niciodată copiilor.
Preoții spun că cel mai bine este să pui un singur numele copilului, iar acesta să fie de sfânt, pentru a beneficia de protecția Divină. „Un creştin fără nume de sfânt în viaţă rămâne fără protector şi mijlocitor permanent la Dumnezeu. Şi ce este mai rău decât aceasta?”, spune părintele Ioanichie Bălan.
De fel, copiii primesc numele chiar în ziua în care s-au născut, iar la botez nașii mai adaugă un nume. „După tradiţia românească şi creştinească, numele dat copilului ar trebui să fie cel al naşului, ca unul care îl naşte la o viaţă nouă. Dacă nu se dă numele naşului, este bine să dăm copiilor numele sfântului din ziua în care se nasc aceştia. În cazul în care acest nume nu se potriveşte cu dorinţa naşilor şi a părinţilor, se poate lua numele oricărui alt sfânt din calendarul ortodox”, mai spune părintele.
Iată câteva nume pe care e bine să le pui copiilor:
Creștinii ortodocși sunt sfătuiți să aleagă un nume de sfânt pentru copilul lor, al unui hram pe care îl are biserica de care aparține, al părinților care l-au făcut sau al celor care l-au botezat. Sunt sfătuiți să nu aleagă nume de sfinți catolici, de protestanți sau sectanți, dar nici nume de artiști sau nume păgâne, provenite de la popoare nebotezate. De asemenea, nu este bine să aleagă nume de animale, de păsări sau nume de zei.